Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Da li ste optimista ili pesimista, test koji će vam promijeniti budućnost?

Optimisti maštaju da će “međunarodna zajednica” napokon nešto uraditi za ovu državu. Optimisti su sretne budale

Poznato je da se ljudi razlikuju po načinu na koji gledaju na svijet, kako pristupaju događajima u svojoj okolini i kakve ishode očekuju. Jedni od faktora u podlozi tih razlika su pesimizam i optimizam. Dok optimisti očekuju da će budućnost za njih biti povoljna, pesimisti vjeruju da će im se dogoditi loše stvari i pripremaju se na najgore ishode. Pesimizam i optimizam utiču na percepciju sebe i svoje okoline, na način procesuiranja dolazećih informacija i na to kako će se osoba ponašati primivši te informacije.

Dakle, možemo reći da pesimizam i optimizam predstavljaju svojevrstan kognitivni filter koji određuje kako osoba gleda na situacije u kojima se nalazi, kako se u njima ponaša i kako se na njih prilagođava.

Provjerite da li ste vi optimista ili pesimista?

I Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u EU?

  1. Ne
  2. To nije zeleno svjetlo, već žuto
  3. Da, Dina mi

Ako ste se složili da je BiH dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u EU vi ste ili neznalica ili optimista, sigurno ste i Bošnjak koji je glasao za partije na vlasti ili bezrezervno vjerujete Evropskoj komisiji u BiH. Ako ste kazali Ne, vi ste razroki Bošnjak kome jedno oko gleda na Istanbul, a drugo ka Briselu. Ako mislite da to uopšte nije zeleno svijetlo nego žuto, onda ste sto posto Hrvat ili Srbin.

II Kristijan Šmit je…?

  1. Prvi strani turista koji je imao intervju na RTRS-u
  2. Fašista
  3. Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini

Ako se slažete da je Šmit turista, vi ste optimista i Srbin iz Republike Srpske koji slijepo vjeruje domaćim političarima, nego UN-u. Ako ste uvjereni da je Šmit fašista, vi ste optimista i Bošnjak koga je opsjednuo duh Reufa Bajrovića. Osjećanja prema Šmitu su vam pomješana, jel navijate da svoja ovlaštanja iskoristi protiv Dodika i Republike Srpske, Samo pošteni što znači HDz-ov Hrvat smatra da je Kristijan Šmit Visoki predstavnik.

III Prvi razred Osnovne škole u Bosanskom Grahovu 2023. godine pohađaju četiri prvačića, da li je Bosansko Grahovo…?

  1. Poluprazno mjesto
  2. Polupuno mjesto

Na prvi pogled vi ste pesimista, a u stvari vi ste racionalni. Prema popisu iz 1992. godine u ovoj opštini je živjelo 8331 osoba, a 2013. godine 2449 ljudi. Ako je za vas Bosansko Grahovo puno vi niste optimista, vi ste Hrvat ili Bošnjak i zaboli vas za budućnost ovog mjesta.

IV Kada navršim 65 godina živiću od…?

  1. Penzije
  2. Doznaka iz inostranstva
  3. Neću dočekati penziju

Ako planirate da živite od penzije, vi ste optimista. Prema podacima UN FPA BiH, pretpostavke su da će do 2031. godine broj penzionera biti veći za 100 000, od broja radnika. Da bi penzioni sistem optimalno funkcionirao, potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri osiguranika. Taj je omjer u Bosni i Hercegovini dosegnuo historijski minimum te je jedan penzioner na manje od 1,2 radnika. Ako mislite da ćete živjeti od doznaka iz inostranstva, onda morate voditi računa o nekoliko stvari. Prvo da imate dovoljno djece koju ćete posleti u “bijeli svijet” što je osnovni preduslov za novčanu pomoć. Drugi uslov je mnogo komplikovaniji i podrazumijeva da vam djeca mogu i žele pomoći, što znači da ne smijete napraviti ni je dan pogrešan korak u vaspitanju i vlastitom ponašanju. Možda će vas djeca voljeti, ali šta ćemo sa zetovima i snajama? Ako mislite da nećete uživati u “blagodetima” penzije to nije obični pesimizam, naprotiv to je vrhunski patriotizam jer samo mrtav penzioner je dobar penzioner.

V Kada umrete otićete u…?

  1. Raj/ Dženet
  2. Pakao/ Dezehenem
  3. Reinkarniraćete se u ljiljana

Srpski i hrvatski optimisti se nadaju da će završiti u Raju, ali ne običnom Raj, već etnički čistom, a ako ne može biti baš čist, da oni uz pomoć svog Boga upravljaju svima. Muslimanski optimista vjeruje da će Dženetska bašta ličiti na predizborna obećanja SDA. Ostali očekuju da će u svom socijalističkom Raju opoznati Tvrtka i Kulina bana. Pesimisti koji misle da će završiti u Paklu i nisu pesimisti, oni sebe same vide realno i vjeruju daje Bog pravedan i nepristrasan. Nema većeg pesimizma od vjerovanja u reinkarnaciju, koje se graniči sa mazohizmom. Zamislite da sljedećih nekoliko života provedete u BiH, bez ozira da li ćete biti ljiljan, zmaj, orao ili samo konstitutivan. Samo jedan srećnik se može roditi kao Halid Genjac. Čistilištu se ne nadajte tamo je sve puno političarima koji su izdali socijalizam i postali nacionalisti.

Šta reći na kraju?

Biti optimista u BiH nije baš zdravo. Oni su prvi najebali u ratu, jer su vjerovali da ga neće biti i da im neće komšije ništa uraditi. Optimisti vjeruju da se izborima može nešto promijeniti i tako 30 godina. Optimisti maštaju da će “međunarodna zajednica” napokon nešto uraditi za ovu državu. Optimisti su sretne budale.

Pesimistima je još gore. Nije lako biti pesimista ni u Norveškoj, a zamislite kako je u BiH. Oni ne da ne vide svjetlo na kraju tunela, nego znaju da cijena tunela tri puta veća od realne. Pesimista kad čuje da je neko umro, kaže spasio se. On je zadovoljan kada je živ, zdrav i kad se ne puca. Odlično detektuje probleme i zna da se ne isplati preduzima blo šta da bi ih riješio.

Na kraju krajeva zaboli vas šta kaže test. Nije važno jeste li pesimista ili optimista, to je vaša lična stvar. Najvažnije je da se nikome ne zamjerite, da ćutite, slušate, ne ističete, gledate svoja posla, svioje tendere i proživite svoj kratki život kao kapilarni glas na izborima.