Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bugatti predstavio novu moćnu zvijer (FOTO)

The new Bugatti Chiron car is presented ahead ahead of the 86th International Motor Show in Geneva

Bugatti je pred sam početak auto-salona u Ženevi javnosti predstavio nasljednika ultra-brzog i mega-skupog Veyrona pod imenom Bugatti Chiron.

Nova “mašina” izgleda zaista moćno, a Top Gear piše kako pod haubom ima motor kakav svjetske ceste još nisu vidjele.

Riječ je o W16 monstrumu zapremnine 8000 cc s četiri turbopunjača koji razvija 1479 konjskih snaga, i sve to na fosilna goriva.

Za razliku od velikog broja hiper-automobila današnjice, Chiron je punokrvni benzinac, a performanse ove pile izazivaju granice mašte.

Od 0-100 km/h Chiron stiže za 2,5 sekundi, od 0-200 km/h za 6.5 sekundi, a od 0-300 km/h za 13.6 sekundi. Maksimalna brzina bit će mu, pazite ovo, elektronski ograničena na 420 km/h zbog “sigurnosti u saboraćaju”.

Ali, uz posebno razvijene Michelin gume u Bugattiju očekuju da će auto juriti preko 435 kilometara na sat te srušiti rekord za najbrži cestovni automobil koji sada drži Hennessey Venom GT upravo s tom brzinom.

Chiron će se proizvesti u tačno 500 primjeraka, od čega je 120 sretnika svoj već rezervisalo. U osnovnoj opremi, koja je bogatija od prosječne viktorijanske palače, koštat će 2.4 miliona eura.

Plus, nije baš najštedljiviji potrošač. Ako ga nekim čudom nagarite do kraja, puni tank će potrošiti za tačno devet minuta.