Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Završen projekt “MeetBH” Sparkasse Banke i USAID Turizma

spakrasse usaid
Foto: Fena

Predsjednik Uprave Sparkasse Banke Bosne i Hercegovine Amir Softić izrazio je zadovoljstvo što su večeras imali priliku da povežu turističke radnike Češke i Bosne i Hercegovine u okviru jedne jedinstvene inicijative koja se realizuje u partnerstvu Sparkasse Banke i USAID projekta Turizam

Događajem “Networking event turističkih djelatnika BiH i Češke Republike” koji je održan večeras u Sarajevu, u organizaciji Sparkasse Banka u partnerstvu sa projektom USAID Turizam, završen je ovogodišnji projekt “MeetBH”, koji ima za cilj podršku turističkom sektoru Bosne i Hercegovine.

U okviru projekta je krajem oktobra organiziran šestodnevni boravak u BiH za predstavnike deset velikih čeških turističkih agencija, tokom kojeg su imali priliku upoznati najatraktivnije bh. destinacije te uspostaviti kontakte s domaćim turističkim agencijama.

Predsjednik Uprave Sparkasse Banke Bosne i Hercegovine Amir Softić izrazio je zadovoljstvo što su večeras imali priliku da povežu turističke radnike Češke i Bosne i Hercegovine u okviru jedne jedinstvene inicijative koja se realizuje u partnerstvu Sparkasse Banke i USAID projekta Turizam.

Tvrdi da se radi o nekonvencionalnom projektu koji ne spada klasični biznis jedne banke.

-Ali mi izlazimo iz okvira klasičnog poslovanja i on se veže zapravo za našu misiju i viziju da podržimo one industrijske grane koje kreiraju nova radna mjesta, vrijednosti i koje prije svega donose dobrobit našem stanovništvu – istakao je.

Softić je naglasio da u to spadaju prije svega start-up inicijative, zatim turizam i poljoprivreda.

Podsjetio je da su već sličan projekat realizovali sa austrijskim operaterima te je istakao da su rezultati bili jako dobri prošle godine.

-Ponosni smo na njih i u okviru ovog projekta smo i pripremili posebnu kreditnu liniju za naše turističke radnike koje zapravo prate cikličnost njihovog poslovanja te im omogućavaju da investiraju dodatna sredstva u svoje kapacitete i to po evropskim standardima. To je jako dobro, jer nas vodi ka održivosti, otvorenju novih radnih mjesta i boljem životu – zaključio je.

Zamjenica direktora projekta USAID Turizam Jasenka Ćorić izrazila je dobrodošlicu partnerima iz Češke u okviru napora vlade Sjedinjenih Američkih Država da poveže turistički sektor Bosne i Hercegovine sa ključnim međunarodnim tržištima kroz USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini.

-Entuzijazam naših partnera za Bosnu i Hercegovinu dokazuje sve veći potencijal za produbljivanje veza između naših turističkih sektora. Iskoristit ćemo ovaj trenutak i nastaviti promovisati Bosnu i Hercegovinu kao atraktivnu i održivu destinaciju za češke turiste kako bismo povećali broj dolazaka i produžili dužinu njihovog ostanka u našoj zemlji – istakla je.

Ova inicijativa Sparkasse Banke i USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) započela je kao želja da se dodatno podrži razvoj turističkog sektora, pomažući uspostavljanju konekcija turističkih privrednika Bosne i Hercegovine sa zemljama u kojima posluje Erste i Sparkasse Grupacija.