Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vraća se bescarinski izvoz hrvatske robe u BiH?

kamioni-granica

Tokom ove sedmice očekuju se pregovori između BiH i Evropske komisije, zahvaljujući kojima bi se ponovno, nakon više od dvije godine, uspostavio bescarinski izvoz hrvatske robe u BiH, odnosno nastavila tradicionalna trgovina, piše novilist.hr.

To je jedan od preduslova za nastavak pregovora BiH o ulasku u EU, jer bez toga ne možemo podnijeti zahtjev za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Uniji. Ne uvede li se ponovno bescarinska trgovina s Hrvatskom, od 1. januara iduće godine BiH više neće imati pravo na bescarinski izvoz nekih svojih poljoprivrednih proizvoda u EU, prvenstveno voća i povrća.

Do ulaska u EU u julu 2013. godine Hrvatska je bila dio CEFTA-e, odnosno slobodnog trgovinskog udruženja zemalja u regiji, u koje je robu izvozila bez plaćanja carina. Ulaskom u EU izgubila je te povlastice, međutim od BiH je, kao i od drugih zemalja CEFTA-e, trebala dobiti pravo bescarinskog izvoza kakvo imaju druge države-članice EU-a.

U BiH strahuju kako će hrvatski proizvodi ugroziti BiH prehrambeni odnosno poljoprivredni sektor, navodi ovaj list.

“U ovosedmičnim pregovorima BiH se nada s Evropskom komisijom postići kompromisni sporazum kojim bi barem donekle zaštitili domaću proizvodnju”, kazao je Hamdo Tinjak iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i glavni pregovarač s Evropskom komisijom.

BiH će tražiti da joj Evropska komisija poveća već postojeće kvote za izvoz šećera, vina i ribe u zemlje EU, te da nam odobri izvoz mesa peradi, jaja i meda. Šećer, vino i ribu smo u najvećoj mjeri do 2013. izvozili upravo u Hrvatsku, zbog čega će se i zahtijevati da se dozvoli povećanje izvoznih kvota.