Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uz podršku eu

Udruženje poslodavaca FBiH pokrenulo Help desk za upravljanje zaštitom na radu

Korisnicima Help deska na raspolaganju su brojne korisne informacije kao što je zakonska regulativa, zakoni, pravilnici i uredbe kojima je regulirana zaštita na radu u Federaciji BiH

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrenulo je Help desk za upravljanje zaštitom na radu. Help desk je pokrenut u okviru realizacije projekta “Uspostava help deska za upravljanje zaštitom na radu”, koji realizira Udruženje poslodavaca u FBiH uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada.

Help desk je kreiran kao platforma na kojoj se nalaze korisne informacije, alati i smjernice o tome kako bolje uskladiti poslovanje sa standardima zaštite na radu.

Korisnicima Help deska na raspolaganju su brojne korisne informacije kao što je zakonska regulativa, zakoni, pravilnici i uredbe kojima je regulirana zaštita na radu u Federaciji BiH.

Također, u okviru Help deska se mogu naći informacije o procjeni rizika, kao i uputstva kako izvršiti procjene rizika na radnom mjestu. U okviru dijela Help deska o upravljanju zaštitom na radu korisnici se mogu upoznati sa dobrim praksama domaćih kompanija koje su primijenile mjere zaštite na radu u skladu sa zakonskim odredbama sa konkretnim primjerima primjene.

Interaktivna platforma

-Help desk je osmišljen kao interaktivna platforma koja korisnicima nudi usluge savjetovanja, treninga, zastupanja i networkinga. Koristim ovu priliku da pozovem sve članice UPFBiH, ali i kompanije koje to nisu, pojedince i grupe da iskoriste Help desk i na vrlo jednostavan način postave pitanja, riješe nedoumice, prijave nepravilnosti, ali i sugeriraju šta bi se još obavezno trebalo naći na Help desku koji je uspostavilo UPFBiH sa ciljem pomoći kompanijama i pojedincima da u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu i drugim podzakonskim aktima riješe ovo izuzetno važno pitanje za uposlenike i poslodavce. Također, putem Help deska se mogu dostaviti inicijative i prijedlozi u cilju poboljšanja postojeće zakonske regulative, kako bismo dobili zakonska rješenja usklađena sa EU standardima – naglasio je direktor UPFBiH Mario Nenadić.

U okviru Help deska korisnici se mogu upoznati sa posebno razrađenim treninzima za različite privredne grane, kao što su uredsko poslovanje i špedicija, metalska industrija, drvna industrija, hemijska industrija, građevinski sektor i tekstilna industrija. Kako bi pristupili materijalima za treninge korisnici se prethodno trebaju registrirati.

Help desk sadrži i korisne rezultate istraživanja i analize o primjenama mjera zaštite na radu u kompanijama u Federaciji BiH, što daje jasne smjernice za dalje djelovanje u pravcu poboljšanja mjera zaštite na radu.

Projekat “Uspostava help deska za upravljanje zaštitom na radu” se provodi u sklopu projekta “EU4Business Recovery” koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provode ga GIZ, MOR i UNDP. EU4BusinessRecovery podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom Covid-19, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca u FBiH.