firma “Fana”
Tri decenije prerade voća i povrća u Srebreniku
Trenutno rade na brendiranju pojedinih linija vlastitih gotovih proizvoda, što su već učinili sa brendom “Marino” koji obuhvata prerađevine od povrća
Sjeveroistočni dio Bosne i Hercegovine u kojem je locirana i firma “Fana”, predstavlja optimalnu sirovinsku bazu gdje se tradicionalno uzgaja svježe voće i povrće čemu pogoduju povoljni klimatski i geografski uslovi.
“Fana” je prvo privatno društvo za preradu voća i povrća u BiH, osnovano prije tri decenije.u Srebreniku, a poslovanjem porodične kompanije rukovodi Alen Džafić.
– Ideja za pokretanje ovog biznisa je nastala kao odgovor na veće tržišne viškove voća i povrća na našem području, a koje u datom momentu nisu mogle pronaći svoje mjesto na policama, te ih je bilo potrebno konzervirati u gotove proizvode i tako im produžiti rok upotrebe u prerađenom obliku te dati im novu vrijednost – kazao je Džafić.
Osnovni asortiman gotovih proizvoda, prema njegovim riječima, čine prerađevine od voća – marmelade, džemovi, voćni kompoti i pekmezi, te marinirano konzervirano povrće – krastavci, paprike, cvekla, miješana salata i slično. Gotovi proizvodi se plasiraju na domaćem, a već dvadeset godina i na inostranima tržištima pod vlastitim imenom i robnim markama.
Trenutno rade na brendiranju pojedinih linija vlastitih gotovih proizvoda, što su već učinili sa brendom “Marino” koji obuhvata prerađevine od povrća.
– Brendiranjem namjeravamo u narednom periodu izgraditi prepoznatljiv identitet naših proizvoda. U nastojanju da budemo efikasniji i konkuretniji značajno nam je pomogao projekat USAID/Sweden FARMA II kroz sufinansiranje nabavke jedne proizvodne linije u preradi povrća, a koja će nam pomoći da budemo konkurentniji, prije svega na inostranom tržištu. Ova saradnja će nam omogućiti i pretpostavke za budući razvoj te povećanje otkupa svježeg povrća – naveo je Džafić, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.