Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sonja Sarkozi nova članica Uprave Sberbank Europe

Sberbank

Sonja Sarkozi je izabrana je za članicu Uprave u grupaciji Sberbank Europe, zaduženu za poslovanje sa stanovništvom (direktorica za poslove sa stanovništvom).

– Uz Sonju Sarkozi kao novu članicu naše uprave, grupacija dobija pojačanje u vidu dokazane prvakinje iz sektora poslovanja sa stanovništvom. Njena stručnost, iza koje stoji više od 20 godina bankarskog iskustva sa posebnim fokusom na stanovništvo i digitalizaciju, predstavljat će izuzetnu vrijednost za naše poslovne aktivnosti sa fizičkim osobama na tržištima centralno-istočne Evrope i Njemačke – izjavio je predsjednik Uprave Sberbank Europe Gerhard Randa, saopćeno je iz Sberbank BH.

Tokom prethodnih godina, Sonja Sarkozi je uspješno vodila easybank AG kao njena izvršna direktorica. Zahvaljujući Sonji Sarkozi, austrijska Direct Bank se razvila u sveobuhvatnu banku za poslovanje sa stanovništvom koja ima više od 570.000 otvorenih računa. Sarkozi će u Sberbank Europe predvoditi razvoj i implementaciju uspješne digitalne strategije na nivou čitave grupacije, uz usavršavanje strateške efikasnosti ponude za fizičke osobe u centralno-istočnoj Evropi i Njemačkoj, optimizaciju svijesti o brendu i maksimalnu primjenu sinergije na tržištima gdje posluje Sberbank Europe grupacija.

– Uvijek se vodim prepoznavanjem, razumjevanjem i predviđanjem potreba klijenata kako bi ponuda obuhvatala jednostavne, intuitivne i pristupačne proizvode i usluge uz korištenje najnovijih digitalnih mogućnosti. Moje dosadašnje iskustvo pokazalo je da intenzivna i otvorena komunikacija sa klijentima i zaposlenicima obezbjeđuje autentično korisničko iskustvo i visok stepen zadovoljstva klijenata. Raduje me što ću aktivno učestvovati u poslovanju sa stanovništvom u okviru Sberbank Europe, usmjerenom na dalji održivi rast – dodala je Sonja Sarkozi.

U 2016. godini, poslovanje sa stanovništvom u okviru Sberbank Europe doprinjelo je ukupnoj neto dobiti ove grupacije sa više od 40 posto. Sberbank Europe je povećala svoju bazu aktivnih klijenata za 11 posto, sa 604.000 u 2015. na 673.000 klijenata na kraju 2016., a razlog je bio uspješna akvizicija novih klijenata, fizičkih osoba u centralno-istočnoj Europi. U Austriji, Sberbank Europe je aktivna u segmentu poslovanja sa pravnim osobama, dok u centralno-istočnoj Europi predstavlja potpuno razvijenu univerzalnu banku koja posluje i sa stanovništvom i sa pravnim osobama.

Od 1. augusta, Uprava Sberbank Europe sastoji se od pet članova: Gerhard Randa (generalni direktor), Arndt Roechling (finansijski direktor), Sonja Sarkozi (direktorica za poslovanje sa stanovništvom), Stefan Zapotocky (poslovanje sa pravnim osobama) i Alexey Bogatov (direktor za upravljanje rizikom i direktor za informacione tehnologije), saopćeno je iz Sberbank BH.