holandija
Propadaju milioni tona krompira zbog zatvorenih restorana
Proizvodnja krompira za konzumaciju u Holandiji je otprilike oko četiri miliona tona, a jedna četvrtina se izveze
Približava se sezona sađenja krompira, ali mnogi holandski farmeri suočavaju se sa ogromnim problemom, jer su od prošle sezone, zbog epidemije koronavirusa, ostali na zalihama milioni kilograma krompira.
Restorani u Holandiji među kojima mnogi poslužuju popularni pomfrit zatvoreni su od sredine marta, a zabrana javnog okupjlanja je izrečena do 1. juna. Sa njihovim zatvaranjem, tržište krompira je urušeno preko noći, prenosi Al Jazeera Balkans.
– Ovo je dramatična godina, a ovakav razvoj događaja niko nije mogao predvidjeti – rekao je Dirk de Heer koji živi na farmi Beemster u sjevernoj Holandiji.
De Heer kaže da svoj proizvod prodaje mljekaru po cijeni od 0.01 eura po kilogramu, umjesto za 18 centi koliko je očekivao da će biti ovogodišnja prodajna cijena.
De Heer je jedan od hiljadu farmera u Holandiji koji se nalaze u istovjetnoj situaciji.
Proizvodnja krompira za konzumaciju u Holandiji je otprilike oko četiri miliona tona, a jedna četvrtina se izveze.
Poljoporivredna organizacija u Holandiji LTO procijenila je štetu nastalu epidemijom COVID – 19 na otprilike šest milijardi eura, uz napomenu da je i industrija proizvodnje cvijeća također teško pogođena.