Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči grejne sezone

Potražnja mala, tržište prezasićeno: Koje su cijene peleta i hoće li rasti

pelet
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Ilustracija

“Što se tiče cijena peleta, paleta koja sada košta 466 maraka u jednom periodu lani je bila i 609 KM”, kažu iz Drvoprodexa

Na tržištu Republike Srpske trenutno je velika ponuda peleta, ali su i cijene niže od 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, ističu proizvođači i dodaju da je potražnja jako mala, a tržište prezasićeno.

Naime, kako kažu sagovornici Nezavisnih novina, prošle godine u ovom periodu pelet je koštao i više od 600 marka, dok je sada cijena peleta oko 450 KM.

Naime, kako je rekao Igor Andrić, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske, cijena peleta po toni kreće se od 350 do 450 KM, u zavisnosti od proizvođača, ali i od kvaliteta, ali i zavisno od toga da li firme u cijenu imaju uključen prevoz.

“Budući da se približavamo sezoni grijanja, možda proizvođači peleta sada imaju nešto više posla”, kazao je Andrić.

Ističe da su sadašnje cijene peleta niže za 20-30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Iz kompanije “Drvoprodex” Banjaluka kazali su da kod njih pelet, koji se prodaje u paleti teškoj tonu i 50 kilograma, košta 466 KM sa prevozom.

“Oko 20 maraka je jeftinija varijanta kada kupac dolazi samostalno po robu”, kazali su iz ove firme.

Ističu da je interesovanje kupaca za kupovinu solidno.

“Na svakodnevnom nivou primamo narudžbe, ali u posljednje dvije-tri godine upravo zbog blagih zima manja je potražnja”, ističu iz “Drvoprodexa” i dodaju da kupci bukvalno dokupljuju pelet, te da ne kupuju velike količine.

“Što se tiče cijena peleta, paleta koja sada košta 466 maraka u jednom periodu lani je bila i 609 KM”, ističu iz ove firme.

Iz firme “Ensa BH” iz Srpca kazali su da su skladišta ovih preduzeća puna, upravo zbog zabrane izvoza.

“Naše tržište je prezasićeno i veliki broj proizvođača ne proizvodi pelet, zato što imaju ogromne zalihe na lagerima. Nije nikako dobra situacija za nas proizvođače, a i potražnja je jako slaba ove godine”, kazali su iz “Ensa BH”.

Kako su rekli, pelet je lani koštao 560 maraka, dok je ove godine cijena 450 KM.

“I pored tako niskih cijena, nemamo kupaca, jer građanima je ostala izvjesna količina peleta od prošle godine, zato što je zima bila blaga, tako da je mala potražnja što se tiče naših građana, ljudi bukvalno nešto malo dokupe”, ističu iz “Ensa BH”.

Dodaju da će cijene ostati na istom nivou i narednih mjeseci.

“Ne vjerujem da će se cijene mijenjati, odnosno vjerovatno će sadašnja cijena biti i u narednim mjesecima, jer na taj način čuvamo naše kupce”, kazali su iz ove firme.

Građani u RS su ovu vijest dočekali sa velikom radošću, jer, kako kažu, nakon svih poskupljenja s kojima se skoro svakodnevno susreću, ovo pojeftinjenje je vrlo značajno.

Bojan V. iz Banjaluke istakao je da je nedavno kupio pelet po cijeni od 450 KM, sa prevozom.

“Prošle godine sam kupio pelet za skoro 600 KM po toni, a tokom zime potrošim između dvije i tri tone”, kazao je on.