Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drvo i pelet

Pojeftinio ogrjev, građani se pripremaju za zimu

pelet
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Ilustracija

Muhamed Helać, menadžer firme “Drvosječa”, ističe da je u poređenju sa prošlom godinom pojeftinilo drvo i pelet

Tradicija kupovine drva i spremanja za jesen i zimu u ljetnim danima ponovo je postala praksa među građanima jer više njih kupuje ogrjev koji je čak jeftiniji u odnosu na prošlu godinu.

Naime, oglasi koji kruže internetom prepuni su ponuda za kupovinu ogrjeva, a cijene se razlikuju u zavisnosti od toga da li želite drva u paletama ili kladama, pa čak i od toga da li želite dostavu na kućnu adresu, te koju vrstu drveta želite: bukvu, hrast ili grab, pišu Nezavisne novine.

Drva od 60 KM do 180 KM

Na online oglasima se mogu pronaći drva u kladama, ćucima ili iscijepana u paletama pa se samim tim cijena formira na osnovu toga, a cijene se kreću od 60 do 180 KM.

ogrjev drva
Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL
Drva ove godine jefitnija

“Bukva u metrici 100 KM, sa prevozom 120 KM. Takođe, uz ovo vršimo usluge rezanja i cijepanja”, naglašeno je u jednom oglasu.

Kada je riječ o iscijepanim drvima koja se nalaze u paletama, u jednom online oglasu stoji da je cijena ogrjevnog drveta na paletama, i to bukve, u dimenzijama palete 1x1x1,8 m 230 KM.

Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa”, ističe da je u poređenju sa prošlom godinom došlo do pojeftinjenja. Grijanje na čvrsto gorivo ove zime biće po svemu sudeći najisplativije.

“Konkretno, u poređenju sa prethodnom godinom cijene su nešto niže. Evo, kad govorimo o drvima cijena je niža za oko 50 KM u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Helać.

muhamed helać
FOTO: Hayat
Muhamed Helać, menadžer firme Drvosječa

Prema njegovim riječima, cijena manjih paleta je prošle godine iznosila 148 KM.

“To je paleta, manja 1x1x1 m, dok su one veće palete koje su inače dimenzija 1x1x1,8 m prošle godine bile oko 300 KM, a sada su 260 KM”, kazao je Helać.

Pojeftinio i pelet

Kako je dodao, niže su i cijene peleta.

“Što se tiče peleta, i on je pojeftinio. Već je na tržištu, a i u našoj kompaniji, od 350 do 370 KM, zavisno od same lokacije, isporuke, kvaliteta i količine”, kazao je Helać.

Kada su proizvodi za grijanje u pitanju, kaže, stanje je dosta stabilnije nego prošle godine.

“U našoj kompaniji su cijene aktuelne već treći mjesec zaredom, bez ikakvih mijenjanja. Ne bi trebalo dolaziti do poskupljenja jer je uvijek na tržištu stabilno”, kazao je Helać.

pelet
FOTO: Drvosječa/Facebook
Peleta ima dovoljno

Kako je rekao, već dva mjeseca sve poslovnice njihove firme rade punim kapacitetom.

“Pa evo, već dva mjeseca nama poslovnice rade punim kapacitetom širom Bosne i Hercegovine, u svim našim poslovnicama: Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Banjaluci i Bihaću”, kazao je Helać.

Kako je rekao, građani su sa kupovinom počeli davno.

“Na svim tim lokalitetima građani su počeli sa kupovinom, radimo punim kapacitetom, tako da se definitivno vratio onaj trend tradicionalnog naručivanja ogrjeva, što se prethodnih godina bilo poremetilo”, kazao je Helać.

Prema njegovim riječima, sezona kupovine ogrjeva se bila izgubila:

“Sada se to već dosta ustabililo, počeli su građani opet nabavljati ogrjev onda kada i treba, a to je u ljetnim periodima, kako bi se i drvo prosušilo na vrijeme i skladištilo, da bi bilo najpogodnije za loženje”, kazao je Helać.

Peći na pelet – cijene

Što se tiče peći na pelet, njihove cijene su po svemu sudeći u posljednje vrijeme puno stabilnije.

Prema oglasima na internetu, nove se kreću najčešće od 2.500 KM (15 kW), pa do 3.500 (25 kW). Kotlovi od 35 kW koštaju oko 4.000 KM. Kotao na pelet snage 50 kW može se kupiti za oko 4.500 KM.