Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poduzetnici razočarani Trumpovim potezom

Donald Trump

Izvršni direktor kompanije General Electric Jeff Immelt kritizirao je američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i nije jedini.

Desetine rukovodilaca drugih kompanija od Trumpa su ranije tražili da ne povlači SAD iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Sada kada je to učinio, mnogi od njih izražavaju nezadovoljstvo.

– Razočaran sam današnjom odlukom o Pariškom sporazumu – napisao je Immelt na Twitteru kratko nakon Trumpove objave o ovoj odluci, javlja CNN.

– Klimatske promjene su stvarne. Industrija sada mora biti predvodnik i ne smije ovisiti o vladi – dodao je.

Rukovodioci iz mnogih drugih branši također su kritizirali Trumpa, a historičar Douglas Brinkley je kazao da je tolika količina kritika na račun jednog predsjednika od toliko mnogo rukovodilaca velikih kompanija veoma neuobičajena, pogotovo jer su takvi ljudi veoma oprezni u davanju javnih komentara.

– To je apsolutno bizaran momenat i bez presedana u američkoj historiji – dodao je Brinkley.

Elon Musk, izvršni direktor kompanija Tesla i SpaceX, najavio je da zbog odluke o povlačenju napušta predsjednikova savjetodavna vijeća za poslovanje.

Još jedan savjetnik koji će napustiti Trumpa je i izvršni direktor kompanije Disney, Bob Iger, a Trumpovu odluku je kritizirao i izvršni direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein, te direktor Applea Tim Cook.