Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo podnošenje zahtjeva za sječu šuma kojima upravlja Brčko distrikt

suma drvece
Foto: Fena
Ilustracija

Policija Brčko distrikta BiH zabilježila je 18 šumskih krađa u prvih šest mjeseci ove godine, dok su u istom periodu prošle godine zabilježene tri šumske krađe, a u 2022. godini evidentirano je 16 šumskih krađa

Započelo je podnošenje zahtjeva za sječu šuma kojima upravlja Brčko distrikt BiH putem maloprodaje i ove godine je planirano da se isječe 2.100 metara kubnih – potvrdili su iz Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta.

Prodaja drvnih sortimenata planira se realizovati putem maloprodaje fizičkim licima i putem javnog nadmetanja, odnosno licitacije.

-Tu se radi prvenstveno o snabdijevanju stanovništva ogrevnim drvetom i podnosilac zahtjeva je dužan da sam izvrši sječu i izvoz drvnih sortimenata, tako da je količina po jednom zahtjevu odobrena do 10 metara kubnih, s tim da iz jednog domaćinstva zahtjev može podnijeti jedan član – rekla je voditeljica Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Ljiljana Zenunović.

Sječa je planirana na području mjesnih zajednica Rašljana, Islamovca, Maoče, Štrepaca, Šatorovića, Brezovog polja i Bukvika.

Zainteresirana lica se mogu obratiti čuvarima šuma, preko kojih se popunjavaju zahtjevi za sječu.

S obzirom da je količina za sječu ograničena, na numerisanim i označenim obrascima se podnosi zahtjev za sječu putem protokola te se u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu raspoređuju i sa šumarima se dogovaraju oko prodaje, sječe, izvoza i kupovine drvnih sortimenata.

Policija Brčko distrikta BiH zabilježila je 18 šumskih krađa u prvih šest mjeseci ove godine, dok su u istom periodu prošle godine zabilježene tri šumske krađe, a u 2022. godini evidentirano je 16 šumskih krađa.

-Nesporna je činjenica da je za prvih šest mjeseci ove godine policija zaprimila na postupanje veći broj prijava krivičnih djela šumske krađe u odnosu na isti period prošle godine, uz pojašnjenje da se radi o krivičnim djelima koja su većinom izvršena krajem 2023. godine, odnosno u periodu godine kada u Brčko distriktu i drugim dijelovima BiH dolazi do povećanja izvršenja ovakvih krivičnih djela krađe – pojasnila je portparol Policije Brčko distrikta BiH Dževida Hukičević.