Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Počeli 17. dani organske proizvodnje, učestvuje 25 proizvođača

zenica dani organske proizvodnje
Foto: Vehid Begunić/ Fena

Problem proizvodnje hrane jako je veliki, kako u BiH tako i u drugim zemljama svijeta. Cijene jesu porasle, ali cijene ulaznih troškova su otišle znatno više, kaže Herceg

U organizaciji Asocijacije organiskih proizvođača Srednjobosanskog kantona danas je na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici počela dvodnevna manifestacija 17. dani organske proizvodnje – Zenica 2023, na kojem svoje proizvode izlaže 25 proizvođača iz SBK-a te s područja Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg sajma Sejad Herceg napominje kako ovakve sajmove organiziraju početkom jeseni, a kako bi proizvođači svoje kvalitetne proizvode učinili lako dostupnim građanstvu. Tradicionalno su najbrojniji proizvođači meda i drugih pčelinjih proizvoda, zatim sira, povrća…

-Već smo jednu ovakvu manifestaciju organizovali u Gradu Visoko, danas i sutra smo u Zenici, s ciljem da predstavimo poljoprivredne proizvođače budući da je poljoprivredna proizvodnja sve više u opadanju. Sve više proizvođača odustaje, ali cilj ovakvih manifestacija je da se predstave građanima te da im građani daju podršku u plasmanu proizvoda za zimnice, a da naši građani kupe domaći proizvod te da tako jačamo ekonomiju ruralnih područja i opstanak poljoprivredne proizvodnje u BiH – kazao je Herceg, koji je najavio kako će naredna manifestacija biti održana u Travniku.

U tom gradu, naime, u četvrtak, 14. septembra bit će održan Sajam mladih kroz organsku proizvodnju – Travnik 2023, a u petak će u Bugojnu biti održan sajam pod nazivom Zlatna jesen.

-Problem proizvodnje hrane jako je veliki, kako u BiH tako i u drugim zemljama svijeta. Cijene jesu porasle, ali cijene ulaznih troškova su otišle znatno više. Kada znamo statistiku, da mi za svoje tržište proizvodimo između sedam i 10 posto, možda čak ni toliko, onda vidimo koliko je potrebno podržati poljoprivrednog proizvođača. Poticajne se mjere moraju jednom podići, da ne budemo zadnji u okruženju – upozorio je Herceg.

Kaže kako su sve manje porodice pa nema dovoljno ni radne snage za porodična poljoprivredna imanja i preduzeća.

Dužnost i obaveza je, dodaje, da se podrže proizvođači te sačuvaju “naše plantaže i prirodne resurse koje imamo u izobilju da se bavimo organskom proizvodnjom”, ma koliko oni malo ili puno proizvodili. Uz podršku gradova i općina te zbog činjenice da građani kupuju njihove proizvode, ističe Herceg, uspijevaju organizirati ovakve manifestacije.