Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turizam

Počela digitalizacija i uređenje infrastrukture na području Bjelašnice i Igmana

sarajevo outdoor
Foto: Visit Sarajevo

Nakon završetka radova planiranih u ovoj godini, početkom proljeća naredne godine bit će nastavljene planirane aktivnosti unaprjeđenja na području Općine Trnovo i širem području planine Igman te na Bijambarama, Visočici, Treskavici, Hranisavi, Vrelu Bosne i Stojčevcu

Na osnovu projekta „Razvoj specifičnih oblika turizma“ uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Općine Trnovo i Unicredit Banke, u toku je realizacija projekta digitalizacije i uređenja područja Bjelašnice i Igmana.

Projekt uključuje digitalizaciju i uređenje informativnom signalizacijom 33 lokacije koje nude posjetiteljima različite oblike outdoor turizma, ruralnog turizma te posjetu kulturno-istorijskim lokacijama i jedinstvenim prirodnim ljepotama na području Općine Trnovo, saopćeno je iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Izrada outdoor aplikacije završena je u toku 2023. godine a ove godine obezbijeđena su sredstva za digtalizaciju turističkog ruralnog potencijala i informativnu signalizaciju/infrastrukturu koja ima za cilj da unaprijedi outdoor i rural turizam na području Općine Trnovo.

Strateški ciljevi “SOAR” projekta su: Sistemsko rješenje/uređenje određenog područja, podrška u strategiji destinacijskog upravljanja turističkih potencijala, promocija outdoor i turističkih potencijala u okolini KS, zaštita prirode i veći nivo sigurnosti posjetitelja, doprinos većoj posjećenosti područja i razvoju lokalnog preduzetništva, promocija oudoor aktivnosti u cilju pozitivnog uticaja na zdravlje građana KS i podrška razvoju outdoor sportsko rekreativnih aktivnosti/dešavanja.

U proteklom periodu na desetine hiljada posjetilaca Trebevića, Bukovika, Skakavca, Čavljaka, Barica i Bentbaše koristile su outdoor infrastrukturu koja je dostupna svim posjetiocima, kako domaćim ljubiteljima prirode tako i stranim turistima.

Od planiranih deset, do sada je digitalizirano pet zona u okolini Sarajeva na kojima korisnici imaju na raspolaganju 270 kilometara staza i na desetine preporučenih mjesta koje su od prirodnog, turističkog i kulturno-istorijskog značaja a oko 100 kilometara staza je uređeno adekvatnom signalizacijom, klupama, markacijam.

Napravljene su dvije atraktivne Via Ferrate za ljubitelje jačeg adrenalina na području Trebevića i Bukovika, dok je aplikacija “SOAR” do sada je imala više od 17.0000 preuzimanja.

Nakon završetka radova planiranih u ovoj godini, početkom proljeća naredne godine bit će nastavljene planirane aktivnosti unaprjeđenja na području Općine Trnovo i širem području planine Igman te na Bijambarama, Visočici, Treskavici, Hranisavi, Vrelu Bosne i Stojčevcu.