Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kineska platforma

Ovih pet stvari morate znati ako naručujete s Temua

Foto: Screenshot

Temu nudi širok asortiman proizvoda poput odjeće, elektronike i kućanskih potrepština, s cijenama znatno nižim od konkurencije, što privlači kupce

Temu je popularna kineska platforma za online kupovinu koja nudi širok asortiman proizvoda po povoljnim cijenama, uključujući odjeću, elektroniku i kućne potrepštine. Iako je platforma nedavno stigla u Bosnu i Hercegovinu i brzo stekla popularnost, mnogi još uvijek nisu upoznati s njom i pitaju se šta je zapravo Temu.

Izdvojili smo pet ključnih stvari koje treba uzeti u obzir prije nego što započnete svoju online kupovinu, piše Bloomberg Adria.

Kako se kupuje na platformi Temu?

Kupovinu možete obaviti putem web stranice temu.com ili putem besplatnih aplikacija za Android i iOS. Aplikacija je dostupna na bosanskom jeziku, a cijene su izražene u konvertibilnim markama (KM).

Za početak, preuzmite aplikaciju i kreirajte korisnički nalog. Unesite osnovne informacije, poput e-maila ili broja telefona, te odaberite šifru. Također možete koristiti opciju prijave putem društvenih mreža. Nakon toga, na e-mail ili mobitel primit ćete verifikacijski kod koji trebate unijeti.

Kada završite registraciju, možete početi kupovati. Pronađite proizvode koji vas zanimaju, dodajte ih u svoju korpu i naručite. To je sve! Spremni ste za online kupovinu.

Zašto je tako jeftino?

Temu nudi širok asortiman proizvoda poput odjeće, elektronike i kućanskih potrepština, s cijenama znatno nižim od konkurencije, što privlači kupce. Ova aplikacija za kupovinu najpopularnija je u Velikoj Britaniji, a ima više od 100 miliona korisnika u SAD-u.

Njihov model direktne isporuke iz Kine uklanja posrednike, čime se smanjuju troškovi i omogućavaju povoljne cijene. Kineski dobavljači poznati su po niskim proizvodnim troškovima, što evropskim kupcima daje pristup povoljnijim cijenama. Iako su profitne marže Temua niže nego kod domaćih trgovaca, visoki prodajni brojevi omogućavaju im zaradu.

Kupci iz Bosne i Hercegovine trebaju biti spremni na duže vrijeme isporuke, koje je uglavnom 14 radnih dana i duže za besplatnu standardnu dostavu, dok ubrzana opcija traje do osam dana. Temu šalje obavijesti o praćenju paketa, a kvalitet proizvoda često odgovara slikama na aplikaciji.

Za besplatnu dostavu potrebno je ostvariti određenu vrijednost narudžbe, što potiče kupce na dodatne kupovine, ali često su cijene proizvoda na Temuu znatno niže nego u bh. radnjama.

Naprimjer, maske za mobitel na Temuu se mogu naći već od dvije pa do oko pet KM, dok su u lokalnim trgovinama cijene između 20 i 30 KM. Slična situacija je i s podlogama za miš, koje se na Temuu mogu naći za svega dvije KM, dok je u radnjama minimalna cijena oko 10 KM. Ove razlike u cijenama čine online kupovinu privlačnijom za potrošače.

Nagrade

Temu je svoju platformu pretvorio u igru, koristeći pop-up prozore s kotačima za okretanje i sakupljanjem tokena, što stvara osjećaj hitnosti kod kupovine. Ovi elementi su dizajnirani da potaknu potrošače na brzu kupovinu.

Ipak, kad je riječ o nagradama, ima i prednosti, naročito kad znate da vam nešto treba. Tako ruksak čija je prvobitna vrijednost bila oko 60 KM, kroz kotač možete dobiti za pet maraka.

Korisnici mogu osvojiti razne nagrade putem kodova i promocija, što dodatno potiče kupovinu.

Za kratko vrijeme nadmašio je Shein, Amazon, Walmart i Shopify i dospio u top 10 aplikacija po broju preuzimanja na svijetu.

Povrat narudžbe

Zabilježeno je nekoliko iskustava kupaca koji su primijetili da su stigli proizvodi manjih dimenzija od onih navedenih u opisu. Stoga je ključno pažljivo pročitati opis proizvoda i dimenzije prije kupovine.

Prema informacijama dostupnim na njihovoj web stranici, možete vratiti neželjene proizvode u roku od 90 dana i dobiti puni povrat novca. Ako vaša narudžba stigne nakon predviđenog datuma isporuke, obično ćete dobiti kredit na račun, koji možete iskoristiti za buduće kupovine.

U slučaju da vaša narudžba ne stigne, možete kontaktirati Temu i zatražiti povrat novca. Imajte na umu da može proći do 30 dana prije nego što vaša banka ili davatelj kartice obradi povrat.

Prema informacijama od Temua, možete iskoristiti program zaštite kupovine u sljedećim situacijama:

Ako vaša narudžba ne odgovara opisu proizvoda ili prikazanim fotografijama.

Ako je predmet koji ste naručili stigao oštećen.

Ako vaša narudžba nije isporučena, kasni ili je izgubljena tokom transporta.

Potencijalni rizici i sigurnost

Grizzly Research, koji se bavi analizom javnih kompanija, optužio je Temu za skrivanje zlonamjernog i špijunskog softvera u svojoj aplikaciji, što bi moglo omogućiti pristup korisničkim podacima. Uz to, američka vlada je podigla zabrinutost zbog prakse pohranjivanja podataka nakon što je Google uklonio Pinduoduo iz svoje trgovine aplikacijama.

Iako su analitičari na CNBC-u izjavili da Temu predstavlja manju prijetnju i da su rizici povezani s Pinduoduom usmjereni na kineske korisnike, pojavili su se izvještaji o krađi bankovnih podataka nakon kupovine.

S obzirom na to da je Temu postao globalna vijest, na Redditu su otvorene diskusije o pitanju sigurnosti, gdje su korisnici dijelili svoja pozitivna iskustva s Temuom i negirali optužbe o nepouzdanosti.

Ako ste zabrinuti zbog prikupljanja i prodaje vaših podataka, možete koristiti web-preglednik umjesto aplikacije. Iako nema uvjerljivih dokaza da je Temu prevara ili da je dijelio korisničke podatke, preporučljivo je biti oprezan pri dijeljenju ličnih informacija.

Zbog velike popularnosti, pojavile su se i lažne stranice. Tako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nedavno upozorilo na lažnu aplikaciju na zvaničnim prodavnicama aplikacija, koju prevaranti koriste za krađu podataka o platnim karticama i ličnih informacija. Građanima savjetuju da provjere da je izdavač aplikacije Temu International LLC.

“Na originalnoj Temu aplikaciji imate obavještenje da kupci budu pažljivi, da Temu aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instaliranja, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije”, navedeno je u saopćenju.