sarajevo
Održana Međunarodna konferencija o poljoprivredi i prehrambenoj industriji
Tema u fokusu ovogodišnje konferencije bila je kako lokalnim sistemima proizvodnje savladati globalne izazove, a poljoprivredni stručnjaci, istraživači i naučni radnici iz cijele Evrope u 120 naučnih radova, koji će biti objavljeni u zborniku nakon konferencije, predstavili su rezultate istraživanja
Međunarodna konferencija o poljoprivredi i prehrambenoj industriji, 32. po redu, održana je u Sarajevu prethodna dva dana. Organizator konferencije je Poljoprivredno – prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, a drugu godinu za redom, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo finansijski je supokrovitelj ovog događaja.
U ime ministra privrede Kantona Sarajevo Adnana Delića, prisutne je na otvaranju konferencije pozdravio pomoćnik ministra Jusuf Brkić istakavši da Ministarstvo privrede, u čijem je resoru i poljoprivreda, razumije važnost poljoprivrede i vlastite proizvodnje hrane. Kako je naveo, shodno tome iz godine u godinu Ministarstvo povećava iznose sredstava za poticanje razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje, kao i realizaciju projekata značajnih za razvoj poljoprivrede i proizvodnje zdrave, domaće hrane.
– Globalizacija nam je donijela nova pravila života, a važnost hrane koju sami proizvodimo sada je imperativ. Svjesni smo toga, iako nismo kanton koji je primarno orijentiran na poljoprivredu, ulažemo mnogo u jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje. Imati vlastitu prehrambenu industriju posebno je važno danas, u vrijeme globalnih socio-ekonomskih kriza i velikih promjena za koje više nije pitanje hoće li se ponavljati, već koliko će se često dešavati – kazao je, između ostalog, Brkić.
Tema u fokusu ovogodišnje konferencije bila je kako lokalnim sistemima proizvodnje savladati globalne izazove, a poljoprivredni stručnjaci, istraživači i naučni radnici iz cijele Evrope u 120 naučnih radova, koji će biti objavljeni u zborniku nakon konferencije, predstavili su rezultate istraživanja. Kroz programske panele učesnici su razmijenili znanja, iskustva i ideje s ciljem pronalaska adekvatnih odgovora u oblasti proizvodnje hrane suočene s globalnim izazovima kakvi su pandemije, ratovi i slično.
Zaključci konferencije bit će predstavljeni donosiocima odluka, kao i prethodnih godina, kako bi, prateći rezultate istraživanja, usklađivali lokalne politike proizvodnje s potrebama stanovništva i tržišta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.