Nudi plaću veću od predsjedničke, ali niko ne želi da radi
Kvalitetan kuhar kod mene ima plaću veću od predsjedničke, a ja na mogu pronaći radnike, počeo je priču o problemu pronalaska radnika poznati zadarski ugostitelj Erik Pavin.
U svom porodičnom hotelu i restoranu ima 20 stalno zaposlenih, a sada traži još njih četvero, ali ne za sezonu, već na neodređeno – ali bezuspješno.
‘Ne mogu pronaći dobrog kuhara, pomoćnog kuhara, konobara, a plaće su redovne, čak i unaprijed platimo, dobra su primanja, slobodni dani, godišnji odmor, ali niko neće raditi, kadra nema. Na Zavodu ima nezaposlenih, ali ljudi većinom tamo dobivaju naknadu i računaju kako im je bolje i to nego zaposliti se. S druge strane, kvalitetne radnike je teško pronaći. Ima njih puno koji rade u kuhinji, ali pravog kvalitetnog kuhara teško je pronaći. Tu je jednim dijelom krivo i školstvo jer treba poticati takva tražena zanimanja. Recimo, nemam problema sa zapošljavanjem radnika na recepciji ili sobarica. Ali, trenutno sam u situaciji da mi se pet radnika razbolilo i nas sedam iz porodice sami radimo’, priča Pavin za Zadarski list.
Radnike je znao pronaći čak i u Slavoniji. Imao je dvoje, troje radnika koji su iz unutrašnjosti tokom sezone radili kod njega, ali domaće ljude teško je pronaći.
Uz 243.000 nezaposlenih osoba, koliko ih je evidentirano na Zavodu za zapošljavanje, u Hrvatskoj je lutrija pronaći radnike za rad u sezoni, medicinske sestre i zidare. Zanimanja su ovo koja su godinama među najtraženijima. U ugostiteljstvu se traži 1300 radnika, u građevini 500, medicini 300 i nikako se ne mogu popuniti.