Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turistička zajednica KS

Novi rekordi dolazaka i noćenja turista u Kantonu Sarajevo

turisti turizam sarajevo
Foto: Turistička zajednica KS

Kanton Sarajevo doživljava oporavak nakon teškog perioda pandemije virusa korona i inflacije, kaže Fazlagić

Broj turista i noćenja u Kantonu Sarajevu, tokom prve polovine 2024. godine, veći je u odnosu na isti period 2023. godine.

-Prema dosadašnjim statističkim podacima vidljivo je da bi ova godina mogla oboriti dosadašnje rekorde jer već u prvoj polovini godine imamo značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu – potvrdio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice KS, tokom juna 2024. godine ostvareno je povećanje dolazaka turista za 55 posto, dok je 53 posto više noćenja u poređenju sa junom 2023. godine.

Statistička povećanja dolazaka i noćenja zabilježena su u prvoj polovini ove godine. Tada je Kanton Sarajevo posjetilo 34 posto više turista, a ostvareno je 30 posto više noćenja, u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu zabilježeno je najviše turista iz Saudijske Arabije, Turske, Hrvatske, UAE, Srbije, Slovenije, Njemačke, Kine, Crne Gore i SAD.

-Naše je zadovoljstvo i motivacija, za bolji i uspješniji rad, činjenica da Kanton Sarajevo doživljava oporavak nakon teškog perioda pandemije virusa korona i inflacije, koji su značajno utjecali na industriju turizma u globalu – dodao je Fazlagić, navode iz Turističke zajednice KS.