Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potraga za boljim životom

Njemačka sve češći odabir stranaca: Kako se izdvojiti među svim prijavama za posao?

German,Flag,On,The,Town,Hall,Building,Background,In,Munich
German flag on the town hall building background in Munich

Sa skoro 84 miliona stanovnika Njemačka je danas najmnogoljudnija država u Evropskoj uniji, dok je po broju migranata treća na svijetu

Nastavljajući graditi percepciju Njemačke kao prvog odabira velikog broja stranaca, ovaj tekst će svima koji se žele preseliti u ovu zemlju ponuditi savjete za isticanje u masi (primjerice nostrifikacija diplome, i slično), a kroz koje ćemo pozicionirati JobStep agenciju kao relevantnog izvora informacija za sve teme koje se tiču konkurentnosti na tržištu rada u Njemačkoj.

Sa skoro 84 miliona stanovnika Njemačka je danas najmnogoljudnija država u Evropskoj uniji, dok je po broju migranata treća na svijetu. Činjenice da je Njemačka jedna od vodećih industrijskih zemalja, sa visokim standardom života i kvalitetnim sistemom socijalne sigurnosti samo su neki od razloga zašto veliki broj stranaca odabere baš ovu zemlju za svoj novi dom.

No, reputaciju države poželjne za imigrante Njemačka nije izgradila preko noći. Još u 19. vijeku ova zemlja je privukla veliki broj useljenika, a od 1950-ih se pozicionirala kao evropska zemlja s najvećom populacijom imigranata. Te 1950. godine u Njemačkoj je bilo oko 500.000 stranaca, što je činilo samo jedan posto stanovništva. U godinama koje slijede, zahvaljujući državnoj politici useljavanja Njemačka postaje jedna od najliberalnijih država svijeta, i to prvenstveno po pitanju ekonomskih migracija.

Danas u Njemačkoj živi skoro 12 miliona stranaca što je skoro 14 posto stanovništva, dok 22,3 miliona stanovnika potiče iz migrantskih porodica. Ovi podaci pokazuju da imigracija kao proces doseljavanja za njemačku vladu predstavlja bitan faktor demografske politike. Naime, prema nekim procjenama broj stanovništva u Njemačkoj do 2060. godine će se smanjiti, zbog čega se vlada oslanja na imigraciju i vjeruje da će i dalje imati veliki značaj za demografsku budućnost ove evropske zemlje.

Jasno je da su veliki doprinos današnjoj strukturi stanovništa dali upravo liberalni zakoni o imigraciji. Tako je u martu 2020. godine usvojen još uvijek važeći Zakon o imigraciji kvalifikovanih radnika čiji je cilj olakšati useljavanje, posebno kvalifikovanih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Ovaj zakon definira kvalifikacije i nostrifikacije diploma, što treba omogućiti kvalifikovanim stručnjacima i kvalificiranim radnicima da lakše, brže i sigurnije nađu posao u Njemačkoj.

Zahvaljujući ovom zakonu za samo osam mjeseci od njegovog donošenja, oko 16.000 ljudi je imalo direktnu korist, no, više od 28% radnih mjesta za kvalificirane radnike tokom 2021. godine i dalje nije bilo popunjeno. Dakle, evidentna je velika potražnja za kvalificiranim osobljem – a to znači i dobre izglede za prijave svih zainteresovanih i iz Bosne i Hercegovine.

Ukoliko ste i vi u potrazi za boljim životnim standardom, sigurni smo da je Njemačka visoko na listi poželjnih zemalja, ako ne i prva. Iako se može činiti da odlazak u stranu zemlju prate brojne komplikacije i administrativne prepreke, uz profesionalnu i pouzdanu pomoć sve je lakše.

Takvu vrstu pomoći i podrške u Bosni i Hercegovini već 12 godina uspješno pruža Jobstep International, agencija za pomoć pri zapošljavanju u Njemačkoj.

Usluge koje pruža ova agencija obuhvataju cjelokupnu podršku u procesu posredovanja pri zapošljavanju, pomoć pri nostrifikaciji diplome, te administrativnu podršku u popunjavanju različitih formulara i pregled potrebne dokumentacije. Zahvaljujući individualnom pristupu svakom od klijenata, ali i poslodavaca, te konstantnim usavršavanjem usluga i širenjem ponude, Jobstep ostvaruje zavidne rezultate.

Kao pioniri u segmentu obrade dokumentacije na području Bosne i Hercegovine, godinama pomažu mnogobrojnim kandidatima da nastave ili započnu svoju karijeru kod pouzdanih i sigurnih poslodavaca.

Te osobe danas čine populaciju Njemačke – države blagostanja čiji je primarni zadatak da svojim građanima bude mjesto sigurnog, kvalitetnog i lijepog života.

Da li i vi želite živjeti i raditi u Njemačkoj?