Neiskorišteni potencijal gastro-turizma u BiH, nužan razvoj internet promocije
Prepoznajući potencijale koje pruža gastro-turizam u BiH, Udruženje “Proi” je uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma i u partnerstvu s agencijom Balkantina iz Sarajeva, implementiralo projekt “Jačanje kapaciteta i razvoj nove ponude gastro-turističkih proizvoda i gastro-turističkih destinacija u ruralnom turizmu u FBiH” u okviru kojeg je upriličen niz radionica o razvoju web stranica, upotrebe društvenih mreža i internet promocije.
Radionice su održane na pet različitih lokaliteta u FBiH, Vareš (selo Strica-Zaruđe), Bobovac (selo Mijakovići), Zavidovići Park prirode Tajan, Kreševo, Fojnica (planinski dom Brusnica) a tom prilikom su predstavnici lokalnih domaćinstava educirani i osnaženi kada je riječ o online marketingu, korištenju interneta i društvenih mreža u svrhu promocije kapaciteta, proizvoda, kao i usluge koju nude domaćinstva.
Zbog aktuelnosti teme i sadržaja radionica interes za učešće bio je i veći od očekivanog.
Sam pojam gastro-turizma na našim prostorima aktualiziran je tek u posljednjih desetak godina, međutim tek u posljednje vrijeme gastro-turistički potencijali u našoj zemlji počinju biti masovnije prepoznati.
U BiH već postoji dosta pansiona, seoskih domaćinstava, kampova, vinogradarskih kuća, planinskih koliba i etno sela koji čine dobre temelje za razvoj gastro-turizma, a upravo je taj razvoj nešto na čemu treba raditi, saopćeno je iz Udruženja “Proi”.