Musabegović: Za tržište EU certificirano 37 organskih proizvođača
Nivo razvijenosti organske proizvodnje u BiH, izvoz organskih proizvoda, prvenstveno, na tržište EU i postojanje međunarodno akreditiranog te EU priznatog certifikacijskog tijela Organska kontrola OK, predstavljaju osnovu za ubrzani razvoj i povećanje obima organski proizvedene hrane za izvoz.
Rečeno je to danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevo na seminaru o temi “Organska proizvodnja – izvozna šansa za BiH”, kojem su prisustvovali proizvođači i distributeri organske hrane te druge osobe profesionalno zainteresirane za ovu tematiku.
Direktorica Organske kontrole Mersida Musabegović kazala je da bh. proizvođači uz certifikaciju od Organske kontrole imaju direktan pristup zahtjevnim tržištima i mogućnost da plasiraju svoju robu po znatno višoj cijeni u odnosu na konvencionalne proizvode.
– U okvru ‘OK certifikacijskog programa na području BiH registrirano je 47 proizvođača , od čega njih 37 za EU, a 10 za bh. tržište. Izvoz je stalno u porastu i znači izvoz OK certificirane robe iz BiH u 2016. iznosio više od pet miliona eura – kazala je Musabegović.
Istaknula je da se iz sektora organske proizvodnje najviše izvozi jagodičasto voće, ljekovito bilje, malina, plastenička proizvodnja, odnosno paprika, paradajz i druge plasteničke kulture, eterična ulja, džemovi sokovi, a tu je i prvi organski somun kompanije “Klas” za zahtjevno dansko tržište.
Po riječima direktorice Musabegović, OK je priznat 2011. od Evropske komisije, a od 2012. od Švicarskog ureda za poljoprivredu.
Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je, ovom prilikom, da Komora promovira svaku proizvodnju, pa tako i organsku.
– Kada govorimo o organskoj proizvodnji to znači da je riječ o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koji su proizvedeni pod nadzorom stručnjaka i nisu kontaminirani, odnosno zemljište nije pesticidima zaraženo. Ovaj seminar je s ciljem da nam kaže kako proizvesti organski proizvod koji je na svjetskom i evropskom tržištu mnogo skuplji i može se prodati koliko god ga proizvedemo, a da dobit bude u odnosu na druge poljoprivredne proizvode mnogo veća. Cilj Komore je da utječemo i na svijest potrošača – kazao je Bojić.
Aleksandra Nikolić, profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu i prorektor Univerziteta u Sarajevu, ocijenila je da organska proizvodnja u BiH ima perspektivu, ali da bi taj sektor trebao imati višu podršku administracije i institucija, dodavši da je ogroman posao vezano za organsku proizvodnju,upravo, učinio nevladin sektor.
Osim promocije organski certificirane proizvodnje i unapređenja znanja u oblasti organske proizvodnje, cilj seminara bio je razmjena infomacija privrednika u toj oblasti.