Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uprkos krizi

Moody's i S&P zadržali kreditni rejting BiH, rastu investicije i BDP

novac marke
Foto: CBBiH

Kako su izvijestili iz Centralne banke BiH, S&P je potvrdio B+ kreditni rejting za BiH, sa stabilnim izgledima.

Međunarodne kreditne agencije Standard and Poor's (S&P) i Moody's zadržale su kreditni rejting Bosne i Hercegovine, ocjenjujući kako su uprkos unutarnjim političkim krizama i negativnim unutarnjim utjecajima, u prvih šest mjeseci u porastu investicije i realni BDP.

Kako su izvijestili iz Centralne banke BiH, S&P je potvrdio B+ kreditni rejting za BiH, sa stabilnim izgledima.

Analitičari te rejting agencije navode kako je bosanskohercegovačka ekonomija pokazala otpornost u prvoj polovici 2024. godine uprkos unutarnjim i vanjskim utjecajima. Očekuju da će povećana potrošnja, podržana sniženom inflacijom i rastom realnih plaća podići realni rast u BiH na 2,8 posto u ovoj godini. Prema istome izvoru, u 2025. se očekuje još snažnije investiranje, posebno u energetici i cestogradnji.

Projekcija za naredne četiri godine

Analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati nizak u predstojeće četiri godine – nešto iznad tri posto, te da će Bosna i Hercegovina zadržati aranžman valutnog odbora.

Moody's je pak zadržao B3 kreditni rejting i potvrdio stabilne izglede.

Prema analitičarima te agencije, visoka politička nestabilnost i dalje ometa provedbu reformi i odražava institucionalnu slabost.

Moody’ s očekuje oporavak rasta realnog BDP-a na tri posto u 2025. godini.

Reformski zamah mogao bi pomoći u pristupu novcu europskih fondova, dok se velikim rizikom smatra aktiviranje Mehanizma Europske unije za prilagođavanje granica ugljika (EU CBAM). Ako BiH ne prilagodi zakonodavstvo te ne smanji udjel ugljika u proizvodnji električne energije, izvozne kompanije bi se mogle suočiti s plaćanjem dodatnih nameta.