Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“MKF Partner” mi je omogućio da danas budem uspješan poljoprivrednik

Milorad Lazarevic

Milorad Lazarević iz Batkovića kod Bijeljine, koji zajedno s bratom Milenkom ima 30 plastenika za proizvodnju povrća, spada među najuspješnije farmere u tom dijelu Semberije.

Lazarevići još na 70 dunuma zakupljenog zemljišta uzgajaju žitarice, a sve to uspijevaju postići angažmanom isključivo članova svojih porodica. U plastenicima najviše proizvode krastavac i papriku, a na otvorenom kupus i dinju.

Velika podrška Partner mikrokreditne fondacije

Milorad je skoro 12 godina stalni klijent Partner mikrokreditne fondacije i u tom periodu je uzimao i uredno vraćao različite kredite, čime je pokrivao troškove sjetve i nabavke repromaterijala. Podršku Partnera smatra ključnom za dostizanje sadašnjeg nivoa proizvodnje.

“Svake godine nama je potrebno novo ulaganje. Prije su postojale zadruge, preko kojih podigneš sjemena i đubrivo i platiš im kasnije. Sada toga nema i za mene je najvažnije što sredstva mogu dobiti u pravo vrijeme”, ističe povrtlar iz Batkovića.

Pomoć u oporavku od poplave

Vrhunac velikog povjerenja između Partner mikrokreditne fondacije i farmera iz Batkovića desio se u maju 2014. godine kada je imanje Lazarevića, uključujući i porodične kuće, bilo potpuno poplavljeno. Nastala šteta je bila ogromna.

“Službenici Partner MKF su bili prvi koji su me posjetili. Uspio sam se oporaviti uz pomoć Partnera i to im ne mogu nikada zaboraviti”, kaže Milorad Lazarević, dodajući da je povjerenje između njega i Partner mikrokreditne fondacije daleko iznad poslovnog odnosa.

Stanje zasada na Miloradovom imanju je veoma dobro i vrijedni domaćin se ove godine nada bogatom rodu i solidnoj zaradi. Svoje proizvode uglavnom plasira na bijeljinskoj pijaci i bez obzira na teškoće poljoprivreda ostaje jedini izvor egzistencije za njegovu porodicu.

Nastavak dugogodišnje saradnje

Zbog svega, ovaj semberski povrtlar nema ni najmanjih dilema kada je u pitanju nastavak saradnje sa Partnerom. Njemu su obrtna sredstva stalno potrebna, a Partner mikrokreditna fondacija upravo nudi namjenske kredite za poljoprivredu, predviđene za finansiranje podizanja dugogodišnjih zasada voćnjaka, vinograda, nabavku sistema za navodnjavanje, plastenika i plasteničke opreme.