Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Standard Nekretnine

Mišković postao 100-postotni vlasnik sarajevske firme: Delta planira gradnju velikog projekta

standard nekretnine
Foto: Biznisinfo.ba

Delta je već dugi niz godina većinski vlasnik Standard Nekretnina, a tokom tog perioda imala je 89 posto dionica

Kompanija Delta Real Estate Beograd postala je jedini, 100-postotni vlasnik sarajevske firme Standard Nekretnine, nakon što je proveden proces prenosa dionica manjinskih dioničara.

Na taj način Delta je preuzela i posljednjih 4 posto dionica sarajevske firme, piše BiznisInfo.ba.

Naime, Registar vrijednosnih papira u FBiH je, u skladu sa važećim propisima je jučer, 28. avgusta, izvršio prenos dionica sa računa manjinskih dioničara na račun firme Delta Real Estate Beograd, na osnovu prava prenosa dionica manjinskih dioničara u postupku preuzimanja kompanije Standard nekretnine Sarajevo.

Dioničar čije su dionice prenesena u postupku prenosa dionica manjinskih dioničara ima pravo na naknadu u novcu. Za svaku dionicu koja je prenesena u postupku prijenosa dionica manjinskih dioničara Delta je platila iznos od 21,40KM.

Sredstva za isplatu naknade firma je uplatila na račun Registra vrijednosnih papira u FBiH za posebnu namjenu.

Ovo se dešava nakon što je Delta ranije ove godine povećala kapital sarajevske firme za deset miliona KM i došla do udjela od 95 posto, a onda ponudom otkupila dodatnih 1 posto dionica.

Delta je već dugi niz godina većinski vlasnik Standard Nekretnina, a tokom tog perioda imala je 89 posto dionica.

Tek početkom ove godine krenuli su u puno preuzimanje firme, najprije povećanjem kapitala, a potom ponudom i na kraju istiskivanjem malih dioničara.

Sama kompanija Standard Nekretnine godinama je neaktivna, ima samo direktora i posluje s gubitkom. No, njena vrijednost leži u zemljištu na Stupu vrijednom oko 10 miliona KM na kojem Delta planira gradnju velikog projekta – tržnog centra i stambenog kompleksa. BiznisInfo.ba je nedavno snimio kako izgleda ova parcela:

Na ovom mjestu, kako je ranije pisao Biznisinfo.ba, planirana je gradnja projekta Delta Planet Sarajevo koji će biti za sada jedina “Delta Planet šoping promenada” koja će u svom kompleksu obuhvatiti šoping-mol i stambeni prostor.

Projekt će, prema planovima, zauzimati ukupnu površinu od 118.000 metara kvadratnih a osigurat će prostor za čak 120 lokala (poslovnih prostora) svjetski poznatih brendova. Tu će se nalazi i više od 1.200 parking mjesta.

Firma Standard Nekretnine nastala je 2011. kada je podijeljena kompanija Standard, koju je Mišković kupio 2008. Standard je tada podijeljen na Standard Furniture Factory i Standard Nekretnine.

delta shopping centar
Izgled budućih objekata u Sarajevu

Standard Furniture Factory je preuzeo posao sa proizvodnjom namještaja i ta firma je otišla drugim vlasnicima. S druge strane, Mišković je zadržao firmu Standard Nekretnine u čije vlasništvo su prešle samo nekretnine.