Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tehnološka kompanija

MasterCard od 2030. neće tražiti ručni unos broja kartice prilikom online plaćanja

Foto: Unsplash

MasterCard će također omogućiti kupcima da obave transakcije jednim klikom na blagajni koristeći biometrijsku autentifikaciju sa otiskom palca

Tehnološka kompanija MasterCard trebalo bi da, počev od 2030. godine, ne zahtjeva od evropskih korisnika da ručno unose brojeve svojih kartica prilikom obavljanja online transakcija.

MasterCard najavljuje i da će sve kartice koje izdaje na svojoj mreži u Evropi biti tokenizovane, prenio je CNBC.

Medij precizira da će umjesto broja kartice od 16 cifara, koji se koriste za transakcije, biti zamijenjeni nasumično generisanim tokenom.

Kompanija kaže da radi s bankama, finansijskim kompanijama, trgovcima i drugim partnerima na postepenom ukidanju ručnog unosa kartica za e-trgovinu do 2030. u Evropi.

Umjesto toga biće korišteno dugme s jednim klikom, što bi trebalo da osigura da kartice potrošača od pokušaja prevare, navodi MasterCard.

Korisnici neće morati da unose lozinke svaki put kada žele nešto da plate online, jer tehnološka kompanija uvodi pristupne ključeve koji zamjenjuju lozinke.

MasterCard će također omogućiti kupcima da obave transakcije jednim klikom na blagajni koristeći biometrijsku autentifikaciju sa otiskom palca.