Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za bankarstvo FBiH

Mahmuzić: Postoji mogućnost suspenzije otplate kredita za pogođene poplavom

jasmin mahmuzić
FOTO: FBA
Jasmin Mahmuzić

Štete po privredu i gubici na dnevnoj osnovi mjere se milionima maraka, a svaka podrška regulatornih organa je dobrodošla

Prekid željezničkog saobraćaja, uzrokovan elementarnim nepogodama na području Jablanice i Konjica, osim pada prihoda na dnevnoj osnovi za Željeznice FBiH, u iznosu od oko 280 hiljada maraka, ima i velike posljedice za bh. privredu.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH zabrinuto zbog je prekida linija snabdijevanja, a posebno u željezničkom saobraćaju, i apeluje na vlasti na federalnom i državnom nivou, da iznađu modele za normalizaciju stanja i obnovu željezničke i drumske infrastrukture, posebno na području Jablanice.

Podržavaju ozbiljne napore Vlade FBiH i ohrabruju je da stavi u funkciju sve raspoložive mehanizme, kako bi ubrzali administrativno-pravna i finansijska pitanja primjene Zakona o javnim nabavkama, koji je očigledno jedna od ključnih smetnji za brže rješavanje problema.

Štete po privredu i gubici na dnevnoj osnovi mjere se milionima maraka, a svaka podrška regulatornih organa je dobrodošla.

„Postoji mogućnost potpune suspenzije otplate kredita za klijente, fizička i pravna lica, koji su značajno pogođeni ovom katastrofom koja nas je zadesila. Imaće mogućnost u narednih šest mjeseci da ne plaćaju ni kamatu ni glavnicu. Postoji mogućnost i grejsa za subjekte koji su pogođeni, ali ne u značajnijoj mjeri – u tom slučaju klijenti neće plaćati glavnicu nego samo kamatu“, kazao je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.