Luksuzni hotel u Hrvatskoj traži radnike, plata 5.000 KM
Sanjinu Šoliću, kako navodi u intervjuu hrvatskom Jutarnjem listu, prilične glavobolje zadaje da pronađe dobrog šefa kuhinje, iako im plate dosežu i 20.000 kuna (oko 5.000 KM).
“Da, to je nevjerovatno. Iskreno, meni su u mnogim segmentima bitniji šefovi kuhinje od direktora hotela. Dobrog direktora puno je lakše naći od dobrog kuhara. Ako me napusti direktor, ja se snađem, ali ako mi ode šef kuhinje, e to mi je problem”, navodi on.
Na pitanje koliko je njihova zarada, Šolić navodi da to sve zavisi od radnog mjesta i kvalifikacija.
“Prosječna osnovna plata za uobičajeno radno vrijeme je 800 eura, ali tu su još i prekovremeni sati, uvećanja za vikende i praznike… Kad su u pitanju kuhari, plate su različite pa tako ima kuhara koji na tržištu rade za 5.000 kuna, ali i onih koji mogu dobiti do 20.000 kuna. S desetak hiljada kuna osnovne plate danas se svakako može dobiti dobar šef kuhinje”, navodi on.