Evropska komisija odobrila
Livanjski sir uvršten na EU popis zaštićenih oznaka geografskog porijekla
Sir se proizvodi u livanjskom kraju od 19. stoljeća, a metode proizvodnje prenose se kroz generacije, osiguravajući dosljednu kvalitetu
Evropska komisija odobrila je dodavanje brenda „livanjski sir“ u registar zaštićenih oznaka geografskog podrijetla (ZOZP).
Zaštita livanjskog sira je konkretan primjer pogodnosti tijesnog partnerstva s Evropskom unijom za Bosnu i Hercegovinu.
Zaštićena geografska oznaka štiti autentičnost livanjskog sira, kao garancija da ovaj naziv može nositi samo sir proizveden u određenim područjima i prema tradicionalnim metodama.
Navedena oznaka štiti ne samo njegov jedinstveni okus već i povezanost s klimom ovog područja, pašnjacima i tradicionalnim metodama proizvodnje sira, što ga čini simbolom poljoprivredne izvrsnosti u Bosni i Hercegovini.
U video poruci šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Luigi Soreca istaknuo je kako se livanjski sir pridružuje popisu zaštićenih proizvoda kao što su šampanjac, parmezan ili iberijska šunka.
„Livanjski sir je prvi prehrambeni proizvod sa zapadnog Balkana koji je zaštićen u EU. Nadamo se da će biti još takvih proizvoda. Na raspolaganju smo istaknutim domaćim proizvođačima hrane i pića za savjete kako se mogu prijaviti za geografske oznake i sheme kvaliteta u EU te uživati u njihovim pogodnostima“, poručio je Soreca.
Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir proizveden od kravljeg mlijeka, ovčjeg mlijeka ili njihove mješavine. Ima blago sladak okus, koji podsjeća na jezgre oraha, a s vremenom razvija ugodno pikantan okus.
Njegova karakteristična aroma, pod utjecajem lokalnog aromatičnog bilja, potječe od stoke koja pase na jedinstvenoj vegetaciji tog područja, dajući mlijeku svoj prepoznatljiv karakter.
Sir se proizvodi u livanjskom kraju od 19. stoljeća, a metode proizvodnje prenose se kroz generacije, osiguravajući dosljednu kvalitetu.
Zajedno s posebnim okolišnim uvjetima regije, uključujući mješavinu mediteranske i kontinentalne klime, tradicionalne tehnike proizvodnje osiguravaju iznimnu kvalitetu i ugled livanjskog sira.
Nova oznaka bit će dodana na popis od 3.639 poljoprivrednih proizvoda koji su već u registru Unije za poljoprivredne zemljopisne oznake, saopćila je Evropska komisija.