Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak s penzionerima

Lakić: Nismo dozvolili da ugase Zrak, nećemo dozvoliti ni da radnici ostanu bez svojih prava

lakic zrak
Foto: FMERI

Prethodna vlast i prethodne uprave ove kompanije snose odgovornost za urušavanje Zraka, rekao je Lakić

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je danas ponovo razgovarao s penzionerima Zraka, koji su došli da traže svoja prava i uvezivanje staža.

-Jasno smo rekli da u ovome trenutku nemamo rješenje koje bismo mogli odmah implementirati, ali da intenzivno radimo na rješavanju izvršenja sudskih presuda, odnosno stečajnog postupka i da će nam za to trebati još vremena. Nismo odustali od spašavanja Zraka, pa nećemo odustati ni od radnika koji su u ovoj kompaniji zaradili penziju – rekao je Lakić.

Dodao je da je prethodna Vlada 2023. otvorila stečajni postupak kompanije Zrak d.d. s tendencijom likvidacije te kompanije.

-Međutim, mi to nismo prihvatili jer smo znali da Zrak ima perspektivu razvoja. Dolaskom na čelo Vlade FBiH premijer Nermin Nikšić je imao jedan cilj, zaustaviti uništenje Zraka i zaustaviti stečaj. Rezultati su za sada zadovoljavajući, ali proces još nije okončan. Za potpuni oporavak će trebati još dosta truda, ulaganja i vremena, ali je bitno da smo zaustavili gašenje ove kompanije i da imamo dobre pokazatelje – rekao je Lakić.

Prethodna vlast i prethodne uprave ove kompanije, kako je naveo, snose odgovornost za urušavanje Zraka, i to u vrijeme kada je za proizvodima namjenske industrije vladala enormna potražnja na svjetskom nivou. Umjesto da rade na profitabilnosti kompanije radili su neke druge stvari koje su dovele Zrak do stečaja.

-Njihovim radom neka se bave pravosudni organi i institucije, a mi smo svoje kapacitete usmjerili na oporavak Zraka i druge značajne projekte. I dok je 2022. godinu kompanija Zrak imala samo dva potpisana ugovora ukupne vrijednosti oko pola miliona KM, mi smo zajedno s novom upravom Zraka stvorili uslove da sada sklope ugovore vrijednosti dva do tri miliona KM godišnje. Radili smo i radimo na reorganizaciji Zraka kako bismo povećanjem proizvodnje i unapređenjem radnih procesa stvorili povoljne uslove za ugovaranje novih poslova koji bi ovu kompaniju, ne samo spasili, već joj omogućili da ponovo zauzme važno mjesto u sistemu namjenske industrije. Na taj način ali i na druge načine ćemo riješiti i sredstva potrebna za penzionere Zraka i ostvarenje njihovih prava – istakao je Lakić, saopćeno je iz Federalnog ministrstva energije, rudarstva i industrije.