Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni direktor

Kovačević: Pad dobiti BH Telecoma u 2023. je primarno rezultat povećanja plata zaposlenih

Foto: Almir Razić/FENA

Ostvarena bruto dobit BH Telecoma za 2023. iznosi 52,7 miliona KM i manja je za 8,4 miliona KM ili za 14 posto u odnosu na prošlu godinu

Vršilac dužnosti generalnog direktora BH Telecoma Amel Kovačević izjavio je na godišnjoj konferenciji za medije danas u Sarajevu da je ta kompanija u 2023. ostvarila ukupan prihod od 530,5 miliona KM, što predstavlja rast od 20,5 miliona KM ili četiri posto u odnosu na godinu ranije.

Dodao je da ostvarena bruto dobit BH Telecoma za 2023. iznosi 52,7 miliona KM i manja je za 8,4 miliona KM ili za 14 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je EBITDA ostvarena u visini od 147,8 miliona KM i zabilježila je rast od jedan posto u odnosu na 2022.

-Pad dobiti BH Telecoma u 2023. je primarno rezultat povećanja plata zaposlenih uslijed usklađivanja osnovice sa godišnjom stopom inflacije u skladu sa Kolektivnim ugovorom, što je rezultiralo povećanjem troškova za 12,8 miliona KM – naveo je Kovačević.

Objektivno finansijsko stanje

Osim toga, istakao je da je nova Uprava s ciljem da prikaže objektivno finansijsko stanje kompanije izvršila detaljnu analizu postojećih sredstava i obaveza, ugovora te, u skladu s preporukama revizora i međunarodnim računovodstvenim standardima identificirala potrebu za dodatnim rezervisanjem za sudske sporove od 5,4 miliona KM.

Također, Kovačević je rekao da su identifikovana sredstva koja su već ranije ispunila uslove za stavljanje u upotrebu te je izvršeno njihovo aktiviranje što je, uz nove kupovine, rezultiralo rastom troškova amortizacije za četiri miliona KM.

-Ove godine će iz dobiti BH Telecoma za 2023. kao i iz akumulirane dobiti iz ranijeg perioda biti isplaćeno ukupno 70 miliona KM dividende, i to 63 miliona KM prema većinskom vlasniku kapitala Vladi FBiH i sedam miliona KM malim dioničarima – najavio je Kovačević.

Potcrtao je da je BH Telecom u pet mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode u iznosu 223,4 miliona KM, što je za 14,4 miliona KM ili za sedam posto više u odnosu na isti period 2023.

-BH Telecom će u narednom periodu provesti tri ključne aktivnosti kako bi osigurao dugoročnu održivost na tržištu od kojih je prva reorganizacija korporacije koja će nas približiti tržištu i našim korisnicima i koju ćemo provesti do kraja 2024., druga aktivnost se odnosi na širenje širokopojasne optičke mreže i proširenje kapaciteta mobilne mreže kako bi cjelokupno bh. društvo bilo povezano kvalitetnim internetom i treća se odnosi na digitalni razvoj i inovativna rješenja – rekao je Kovačević.