Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hercegovina će ostati poznata po kvalitetnim vinima

hepok

Visokokvalitetna, vrhunska vina iz mostarskog Hepoka nose naziv po liski, zaštićenoj vrsti ptice koja se gnijezdi u mostarskom blatu i rukavcima rijeke Neretve. Rakije i likeri dobili su naziv po teneliji, kamenu Mostara od kojeg je u najvećoj mjeri zidan Stari most.

Hepok od nedavno proizvodi šest sorti bijelog vina: Žilavka, Chardonnay, Tamjanika, Rizling, Sauvignon Blanc i Smederevku, a od crnih Vranac, Merlot i Cabernet Sauvignon. Asortiman rakija uključuje Lozu i Travaricu, te likere s ukusima višnje, suhe smokve, maline, kadulje i šipurka.

Danas je upriličeno predstavljanje nove vizije brenda, kao i novi asortiman proizvoda, te je upriličen obilazak Hepokovih plantaža, obilazak podruma Vinarije kao i degustacija proizvoda. Uz brojne eminentne zvanice svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je čestitao na napravljenom poduhvatu.

Hepok je već dvije godine u vlasništvu Društva za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment. U samu kompaniju dosad je investirano oko 20 miliona maraka, a novac je usmjeren na nabavku opreme, unaprijeđenje vinograda i kvalitet vina s ciljem da se Hepok vrati na mjesto na kojem se nalazio do početka rata u BiH na privrednoj mapi zemlje i regiona.

Direktor Zeraa Agriculture Investmenta Damir Ferović kaže je da je konačan cilj kontinuitet u proizvodnji, odnosno napredak do nivoa moderne i napredne kompanije. Zeraa Agriculture Investment zadržala je sve uposlenike prije akvizicije, a broj zaposlenih za dvije godine se udvostručio. Nova vizija podrazumijeva društvenu odgovornost, koja se ne odnosi samo na brigu o uposlenicima, već i na tradiciju, zaštitu životnog prostora i lokalnu zajednicu.

Hepok danas posjeduje sofisticiranu, savremenu tehnološku opremu za brzu i kvalitetnu analizu vina, nove vinifikatore za odležavanje, inoks tankove i najmoderniju destileriju za proizvodnju alkoholnih pića, čiji je kapacitet milion litara na godišnjem nivou.

Hepok je prema riječima direktora Nedima Marića dosad investirao oko 100.000 KM u savremeni laboratorij i punjač s tri nivoa zaštite. Naredna investicija je 20 hektara novih nasada Žilavke i Blatine.

Novo logo kompanije objedinjuje Stari most – simbol života i grozdove Žilavke i Blatine – dvije autohtone hercegovačke sorte. Ovaj hercegovački gigant danas simbolizira radost života i najavljuje jednu novu, pozitivnu priču iz hercegovačke vinske regije.

Već idućeg mjeseca, Lisku i Teneliju će biti moguće pronaći na tržištu širom Bosne i Hercegovine.