Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Digitalizacija

GIZ podržava transformaciju e-trgovine u Bosni i Hercegovini

e trgovina giz
Foto: GIZ

Uprava za indirektno oporezivanje (UINO) BIH je učestvovala u radu neformalne radne grupe za “Unapređenje internet trgovine u Bosni I Hercegovini”

Kroz projekat Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME, kojeg su podržale Evropska unija i vlada SR Njemačke, GIZ je zajedno sa Ministarstvom komunikacija i transporta BIH osnovao Radnu grupu za unapređenje e-trgovine u BIH, čiji članovi su bile institucije iz cijele BIH koje su direktno ili indirektno nadležne za ovaj segment.

Projekat EU4DigitalSME je imao za cilj unapređenje ekosistema digitalizacije malih i srednjih preduzeća (MSP) u BiH, a segment e-trgovine GIZ je implementirao sa Asocijacijom za online trgovinu u BIH “eComm“.

Radna grupu se fokusirala na značajna pitanja kao što su visoki transakcioni troškovi i potreba za zakonskom harmonizacijom kako bi online poslovanje postalo efikasnije i dostupnije. U okviru svojih redovnih razmjena i napora, grupa je identifikovala ključne preporuke za unapređenje prakse online poslovanja i promoviranje uvođenja kartičnog plaćanja u javnim institucijama.

Kroz ove zajedničke napore, započet je put za ojačano i sigurnije okruženje e-trgovine u Bosni i Hercegovini.

„Osnovna ideja zašto smo podržali eComm u našem projektu se bazira na preporukama iz posljednjeg OECD izvještaja „SME policy index 2022“, gdje je preporuka bila da BIH treba unaprijediti zakonski okvir vezano za internet-trgovinu jer zaostaje u regiji Zapadni Balkan po važećoj zakonskoj regulativi u ovoj oblasti“ rekao je Donald Prohaska, zamjenik voditelja projekta u GIZ-u.

Foto: GIZ

Prema riječima Prohaske projektna podrška GIZ-a je imala dva pravca djelovanja, a prvenstveno sa ciljem da MSP mogu biti spremnija za izlazak na internacionalno tržište i da poslovni ambijent u oblasti internet-trgovine bude unaprijeđen kroz poboljšanje predmetnih politika.

Uprava za indirektno oporezivanje (UINO) BIH je učestvovala u radu neformalne radne grupe za “Unapređenje internet trgovine u Bosni I Hercegovini”.

„UINO je institucija koja prema svojim nadležnostima djeluje i u oblasti internet trgovine i svako unapređenje ovih procesa je i u našem interesu. Naročito želim istaći da je u okviru diskusije u radnoj grupi poseban značaj i korist imala direktna diskusija s predstavnicima malih i srednjih preduzeća koja već u svom poslovanju koriste internet trgovinu. Imali smo priliku čuti od poduzetnika koje izazove imaju u poslovanju putem internet-trgovine te s drugim institucijama razmijeniti iskustvo, informacije iz prakse i razmotriti mogućnost prevazilaženja izazova koja imaju poduzetnici.“ Kazao je Ognjen Alagić, Šef carinske ispostave u UINO BIH.

Kako bi se unaprijedilo znanje iz polja digitalizacije održane su dvije e-Comm akademije. Oko 80 kompanija prošlo je e-commerce Akademiju, dok je 40 preduzeća radilo direktno sa mentorima.
Jedna od kompanija koja je učestvovala u e-commerce Akademiji je i Travel doo iz Mostara.
„Ecommerce akademija nam je bila od velikog značaja za unaprjeđenje ponude našeg hotela i projekat rebrendinga koji je u toku. Kroz program Akademije imali smo priliku steći neophodna znanja i vještine u oblasti digitalnog marketinga, online prodaje i upravljanja rezervacijama, što nam omogućava da značajno unaprijedimo našu online prisutnost i bolje odgovorimo na potrebe savremenih putnika. Razumijevanje trendova u e-trgovini nam je omogućilo da optimizujemo naše usluge i u planu nam je da ponudimo inovativna rješenja koja će privući nove goste te povećati zadovoljstvo postojećih. Ova edukacija nam je dala alate da ne samo pratimo, već i postavljamo standarde u turističkoj industriji i hotelijerstvu“ kazali su iz kompanije Travel doo Mostar.

Foto: GIZ

U okviru tematskih podgrupa, identificirani su ključni zakonski propisi koji bi trebali biti predmet budućih rasprava i izmjena ili usvajanja potpuno novih zakona i to na različitim nivoima vlasti odnosno kako na entitetskom, tako i na državnom nivou. Ovi propisi trebali bi biti usklađeni sa sličnim zakonima koji su već u primjeni u Evropskoj uniji (EU). U tematskim podgrupama sljedeći propisi su bili predmet rasprava:

• Zakon o administrativnim taksama BiH
• Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH
• Zakon o elektronskoj trgovini FBiH
• Zakon o elektronskom novcu FBiH

Na osnovu razmatranja važećih zakonskih rješenja, a koja su bitna za unapređenje internet trgovine, radna grupa je formulirala 6 prijedloga, odnosno preporuka za kreatore politika u ovoj oblasti. A to su:Prilagođavanje administrativnih taksi za pošiljke i slanje poklona; Isticanje roka trajanja na ambalaži proizvoda; Harmonizacija propisa u kontekstu deklaracija; Posebna skladišta za online trgovinu; Troškovi online transakcija; Zakona o elektronskom novcu u FBiH; Statistika u oblasti internet trgovine; te Strategija maloprodajnog plaćanja.