Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gala večer u Vijećnici: Autentični jelovnik i posuđe iz 1897. godine

vijecnica 4

U okviru programa Sarajevskog festivala turizma koji se od 24. do 26. oktobra održava u Sarajevu sinoć je u Vijećnici upriličena Gala večer. Na ovoj prigodnoj svečanosti izloženi su predmeti iznimne vrijednosti – autentični jelovnik i posuđe koje se koristilo prilikom svečane večere 1897. godine u novootvorenoj Vijećnici kao najreprezentativnijem objektu iz austro-ugarskog perioda. Ovo je doprinos Grada Sarajeva programu Festivala, koji realizuje zajedno sa Udruženjem kuhara u Bosni i Hercegovini.

U ime Grada Sarajeva, pokrovitelja ove sajamske manifestacije, brojne domaće i strane zvanice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Milan Trivić.

Tim povodom su dogradonačelnik Trivić i predsjednik Udruženja kuhara Nermin Hodžić uručili Zahvalnicu Hasanu Viliću, za neizmjerni doprinos u razvoju poslastičarstva i očuvanju gastronomske tradicije naše zemlje. Vilić je primio i Lentu počasnog člana Udruženja, koju mu je uručio poznati kuhar i njegov prijatelj, Stevo Karapandža.

Drugog dana Sarajevskog festivala turizma biće održana stručna konferencija “Gastronomija i razvoj turističke destinacije”. Ova konferencija okuplja izlagače i učesnike iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Namjera konferencije je da se prezentuju trendovi, dobre prakse i iskustva u razvoju gastro ponude i turizma, te da se kroz izlaganja i panel diskusiju kritički sagledaju mogućnosti i daju preporuke za razvoj gastro ponude i turizma u BiH, poručio je prof. dr. Almir Peštek, jedan od organizatora konferencije.

„Gastro ponuda može obogatiti postojeće turističke proizvode, omogućava kreiranje imidža destinacije, ali može biti i samostalan turistički proizvod. Lokalna hrana je dio lokalne kulture i životnog stila i može se koristiti u promociji, pozicioniranju i brandingu turističke destinacije. Bosna i Hercegovina ima značajan, ali ne i u potpunosti, iskorišten potencijal za razvoj u segmentu gastro ponude i njenog uključenja u ukupnu turističku ponudu“, rekao je Peštek.

Konferencija počinje u 10 sati u Domu mladih u Skenderiji.

Podsjetimo, u petak Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinaka obara Guinnessov rekord u kategoriji serviranje palačinaka gdje planiraju pripremiti 13 hiljada palačinaka. Kompanija Podravka pobrinula se da palačinke koje će biti dijeljene kako posjetiocima sajma tako i socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, budu premazane najfinijim proizvodima poput Linolade i različitih vrsta džemova.

Sarajevski festival turizma je prilika da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima, tako i turističkim agencijama iz inostranstva.

Za posjetioce sajam je otvoren od 10 do 18 sati, a ulaz u dvoranu Mirza Delibašić je besplatan.