Proizvođači iz Srbije, BiH, Crne Gore u Beogradu predstavili stotine sireva
Na sedmom Festivalu autohtonih sireva Balkana – Balkan Cheese Festivalu u Beogradu, različite i neobične vrste nekoliko stotina sireva, proizvode, kao i poslastice sa sirom, predstavilo je 60 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske i Italije, a prvi put je predstavljen i zanatski hljeb sa sirom, javlja Anadolu agency (AA).
Najveći broj izlagača na izložbi autohtonih sireva Balkana je iz Srbije, pet je iz Bosne i Hercegovine, dok su tri iz Crne Gore. Svoje proizvode od sira predstavilo je i pet proizvođača iz Italije, a predstavljeno je i osam različitih sireva iz Francuske. Na festivalu je i jedna industrijska mlekara Meggle iz Kragujevca sa svojim mlečnim proizvodima.
U Domu omladine u Beogradu, posjetioci će danas i sutra moći da probaju razne i rijetke vrste sireva domaće proizvodnje, kao što su pirotski kačkavalj Mlekarske škole iz Pirota u Srbiji, župski kravlji punomasni porodice Dačević iz Crne Gore, kao i livanjski sir mljekare Puđa iz Bosne i Hercegovine.
Momčilo Grković iz mljekare Puđa iz Livna u Bosni i Hercegovini prodaje livanjski sir, ali i koziji sir. On za AA kaže da na ovakvim festivalima, na kojima je i ranije izlagao, mnogo naroda dođe da proba, ali i kupi sir te mljekare, te da je ovakva vrsta festivala dobra za promociju novih vrsta sireva mljekare Puđa.
Prema riječima Ace Manšića iz Pirota u Srbiji, ovo je treći put da njegova Mlekarska škola učestvuje na festivalu, koji vidi kao priliku da uporedi svoje proizvode sa sirevima ostalih proizvođača iz drugih zemalja.
“To upoređivanje nam znači, jer je onda kvalitet naših proizvoda svake godine sve bolji i bolji”, dodao je.
Župski kravlji punomasni sir proizvod je porodice Dačević iz Župe u Crnoj Gori.
Mileta Dačević kaže da se sa suprugom i decom bavi ručnom proizvodnjom župskih mlečnih proizvoda, među kojima je čak 15 vrsta sireva. Da se njihov trud isplati, dokazuje priznanje na Sajmu etno hrane i pića koje je dobio za župski kravlji punomasni sir od ljekovitog bilja.
Posjetioci će danas i sutra moći da probaju rolovani sir, dimljeni trapist, sir sa maslinama, koziji sir, čuruški sir, zanatski hlebovi sa sirom, džemove i druge poslastice sa sirom, među kojima su i ručno pravljeni keksići sa sirom, sladoled sa italijanskim sirom rikotom.
Takođe, sutra će biti proglašeni pobjednički sirevi prema glasovima posjetilaca.