Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU4AGRI

Evropska unija investirala u zaštitu porijekla hercegovačkog maslinovog ulja

maslinik masline
Foto: Fena/ Arhiva

Investicija Evropske unije proizvođačima omogućit će veću vidljivost, sigurnost prodaje i stabilniji prihod, dok se potrošačima pruža sigurnost da kupuju visokokvalitetan proizvod sa prepoznatljivim porijeklom

Nedavnom dodjelom Rješenja o zaštiti oznake porijekla prehrambenog proizvoda (ZOP) za ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine te promocija brenda – jamstvenog žiga “Zlatne kapi Hercegovine”, Hercegovačka udruga uljara i maslinara (HUUM) uspješno je ispunila prvi cilj projekta podržanog od strane E vropske unije kroz EU4AGRI Projekat.

Sljedeći korak u procesu zaštite porijekla kojeg podržava Evropska unija jeste uvođenje 40 individualnih proizvođača u sistem oznake porijekla te se očekuje da će se certifikacija završiti do kraja ove godine, ističu iz HUUM-a.

Kroz proces zaštite porijekla (ZOP), hercegovački proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobit će, kažu, vrijednu oznaku geografskog porijekla koja garantira kvalitetu i jedinstvenost proizvoda, otvarajući vrata novim tržištima i stvarajući brojne prilike za rast. Pozitivan utjecaj zaštite porijekla ogleda se i u širem ekonomskom i društvenom kontekstu.

Napominju kako se Hercegovina kroz održivost maslinarstva i povezivanje s turizmom pozicionira kao atraktivna destinacija za sve ljubitelje autentične gastronomije i prirodnih ljepota.

Upravo to je bio povod da USAID Projekt Razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini pruži podršku organizaciji ceremonije dodjele rješenja. Pored toga, Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz ovaj projekat nastavlja s predanim radom na održivom razvoju turističke industrije u BiH, vrednujući i štiteći bogatu kulturu, kuhinju i tradiciju ove zemlje, dodaju.

Podrška EU i USAID-a je pokazala da je prepoznat značaj oznake ZOP koja donosi koristi ne samo za proizvođače već i za širu zajednicu. Investicija Evropske unije proizvođačima omogućit će veću vidljivost, sigurnost prodaje i stabilniji prihod, dok se potrošačima pruža sigurnost da kupuju visokokvalitetan proizvod sa prepoznatljivim porijeklom.

Ova inicijativa dodatno podstiče sadnju novih maslinovih nasada u Hercegovini i unapređuje prerađivačke kapacitete, čime doprinosi dugoročnom razvoju ovog područja, navode iz udruženja.