Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko distrikt

Dokupili staž osobama kojima je nedostajalo do tri godine do penzije

Foto: CBBiH
Ilustracija

Dokup staža za 58 osoba u Brčko distriktu BiH

U prvoj polovini ove godine Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH omogućio je dokup radnog staža za 58 osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba za čije je namjene izdvojeno 316.986 KM, rečeno je iz tog zavoda.

– U našoj nadležnosti i ove godine je vršen dokup radnog staža za osobe kojima nedostaju do tri godine radnog staža za stjecanje uvjeta za starosnu penziju, te je do 30. juna ove godine odobreno već 58 zahtjeva. Ovaj broj govori da će biti povećanje pristiglih zahtjeva za dokup staža budući da je u 2023. godini 70 osoba ostvarilo ovo pravo, te je u prošloj godini za ove namjene izdvojeno 457.000 KM – kazao je šef Sektora za pravne i opće poslove u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta Milovan Vuković.

Prema njegovim riječima, iz budžeta Zavoda za zapošljavanje ove godine su izdvojili oko 500.000 maraka za ove namjene, ali taj iznos vjerovatno neće biti dovoljan s obzirom na to da se broj zahtjeva za dokup staža za odlazak u penziju povećao.

Dokup staža uglavnom se vrši osobama kojima nedostaje 15 godina radnog staža

-Dokupljujemo staž osiguranja za 25 osoba koje će ostvariti pravo za starosnu penziju ove godine, a pored njih dokupljujemo staž za 46 osoba koje stječu uvjete za penziju sljedeće godine, kao i za 31 osobu koje će pravo na penziju ostvariti 2026. godine, što je već broj od 102 zahtjeva – dodao je Vuković.

Naglašava da se dokup staža uglavnom vrši osobama kojima nedostaje 15 godina radnog staža, a koji imaju 65 godina života, te je takav zakon i u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i u Republici Srpskoj, dok se za žene on nešto razlikuje, i to ako je žena majka, staž joj se umanjuje za jednu godinu po djetetu.