gradačac
Dodijeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda na Sajmu šljive

Srebrenu medalju je osvojio uzorak Ala dimljeni kajmak firME Meggle. Najveći broj bodova je dobio uzorak Kiselo vrhnje za svježi sir 22,5% m.m i ovaj proizvod je proglašen ukupnim pobjednikom Sajma šljive
Trećeg dana 49. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu dodijeljene su medalje za kvalitet izloženih proizvoda.
Prema ocjenama Komisije, zlatnu medalju su dobili uzorci: Irianian Rose, hidrolat (Boms-expo, Benjamin Nuhanović), Matični sok od aronije (PPG Šerić Garevac, Modriča), Ekstra djevičansko maslinovo ulje (Alimeana Zeytinagi Natural Sizma, Turska) i Kiselo vrhnje sa 22,5% mliječne masti(Meggle d.o.o. Bihać).
Srebrenu medalju je osvojio uzorak Ala dimljeni kajmak firME Meggle. Najveći broj bodova je dobio uzorak Kiselo vrhnje za svježi sir 22,5% m.m i ovaj proizvod je proglašen ukupnim pobjednikom Sajma šljive.
– Ovo nam je prva godina učestvovanja na Sajmu šljive u Gradačcu. Naša firma se prositre na 1.750 kvadratnih metara. Dnevno obrađujemo dvjesto tona maslina, a od toga dobijamo 80 tona ulja na dnevnoj bazi. Prije nego smo došli, jednu količinu ulja smo poslali na analizu na Univerzitet u Sarajevu na Poljoprivrednom fakultetu. Ugodno smo iznenađeni i počašćeni zlatnom medaljom – kazao je Muhamet Ugur iz firme Alimeana Zeytinagi Natural Sizma.
Ocjenu kvaliteta je vršio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu. Zlatne medalje je uručio Ensar Mešanović, direktor “Sajma šljive 2022”.
Komisija za senzornu ocjenu kvaliteta propisanim metodama ocijenila je šifrirane uzorke i dostavila rezultate prof. dr. Nermini Spaho, koja je utvrdila prijedlog dodijele medalja za kvalitet izloženih proizvoda na ovogodišnjem Sajmu šljive, saopćeno je iz Službe za informisanje Sajma šljive 2022.