Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CBBiH organizuje međunarodnu konferenciju “20 godina stabilnosti”

centralna banka bih

Centralna banka BiH (CBBiH) organizuje danas u Sarajevu konferenciju međunarodnog karaktera pod nazivom „20 godina stabilnosti“, povodom obilježavanja 20 godina rada.

Prisustvo konferenciji potvrdili su najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope i regiona, te kreatori politika i eksperti iz Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija.

Prigodnim govorom prisutne će pozdraviti guverner CBBiH Senad Softić, a uvodna obraćanja imat će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvidić, član Izvršnog odbora Evropske centralne banke Benoit Coeuré, i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Konferencija je strukturirana u tri sesije. U okviru prve sesije, na proteklih 20 godina CBBiH, osvrnut će se bivši guverneri i aktuelni guverner CBBiH. Posebna obraćanja na početku te sesije imat će Nadeem Ilahi, šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH i Linda van Gelder, direktor Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Druga sesija bit će posvećena novim izazovima za centralne banke u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, dok se tema treće sesije odnosi na ključne makroekonomske aspekte u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. U te dvije sesije učestvovat će čelnici centralnih banaka Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, te visoki predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Direkcije za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije.

Tokom konferencije, guverner Softić promovisat će monografiju izdatu u povodu obilježavanja godišnjice Centralne banke Bosne i Hercegovine. Dan konferencije je i zadnji dan numizmatičke izložbe koja je pod nazivom „Tragom novca“, postavljena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu od 11. augusta, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.