Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki rezovi

Boeing ukida 17.000 radnih mjesta i odgađa isporuku mlažnjaka zbog štrajka i financija

Foto: Unsplash

Sveobuhvatne promjene veliki su potez Ortberga, koji je u augustu došao na čelo tog proizvođača aviona obećavši da će ponovno postaviti odnose sa sindikatom i zaposlenicima

Američki proizvođač zrakoplova Boeing najavio je ukidanje 17.000 radnih mjesta ili oko 10 posto svoje globalne radne snage, kao i odgodu prve isporuke mlažnjaka 777X za godinu dana te gubitke od 5 milijardi dolara u trećem tromjesečju zbog utjecaja štrajka na financije.

U poruci zaposlenicima izvršni direktor Boeinga Kelly Ortberg takvo je značajno smanjenje objasnio potrebno “kako bi se uskladilo s našom financijskom realnošću” nakon što je štrajk sa 33.000 radnika sa Zapadne obale SAD-a u mjesec dana zaustavio proizvodnju mlažnjaka 737 max, 767 i 777.

“Smanjujemo razinu naše radne snage kako bismo je uskladili s našom financijskom realnošću, usredotočeniji na skup prioriteta. U nadolazećim mjesecima planiramo smanjiti veličinu naše ukupne radne snage za otprilike 10 posto. Ta će smanjenja uključivati ​​izvršne direktore, menadžere i zaposlenika”, stoji u Ortbergovoj poruci.

Velike promjene

Dionice Boeinga pale su 1,1% u naknadnom trgovanju.

Sveobuhvatne promjene veliki su potez Ortberga, koji je u augustu došao na čelo tog proizvođača aviona obećavši da će ponovno postaviti odnose sa sindikatom i zaposlenicima.

Postizanje dogovora o okončanju obustave rada ključno je za Boeing, koji je u srijedu podnio tužbu zbog nepoštene radne prakse optužujući sindikat strojara da nije uspio pregovarati u dobroj vjeri. Bonitetna agencija S&P procjenjuje da štrajk košta Boeing milijardu dolara mjesečno i da firma riskira gubitak svog vrijednog investicijskog kreditnog rejtinga.

Ortberg je također rekao da je Boeing obavijestio kupce da sada očekuje prvu isporuku svog 777X-a 2026. zbog izazova u razvoju, pauze testnog leta i obustave rada. Boeing se već suočio s problemima s certifikacijom 777X koji su znatno odgodili lansiranje tog aviona.