Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blizu 250 izlagača u Zenici nudi zdrave i kvalitetne domaće proizvode

aa_picture_20151112_6774996_web

Peti po redu Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “Open-S” otvoren je danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici i trajat će tri dana.

Refik Alihodžić, predsjedik Organizacionog odbora te predsjednik Udruženja organskih i poljoprivrednih proizvođača ZDK rekao je kako je sajam svake godine sve veći i veći, što pokazuje njegov značaj i kvalitet.

aa_picture_20151112_6774994_web

“Peti sajam organske i poljoprivredne proizvodnje je najveći do sada, kroz godine je sajam napredovao i postajao sve veći i veći, o čemu govori i posjećenost izlagača. Ove godine je na sajmu oko 250 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine što potvrđuje kvalitet ovog sajma”, rekao je Alihodžić.

Jugoslav Anđelić, pomoćnik gradonačelnika Zenice za ekonomske odnose i poduzetništvo, rekao je kako se nada da će proizvođači stupiti u kontakt jedni sa drugima.

“Ovo je dosad najmasovniji sajam, a vidite da je postao tradicija. Očekujem da će svi izlagači stupiti u kontakt jedni s drugima, napraviti mrežu i dobro prezentovati svoje proizvode te da će ih na kraju i prodati”, rekao je Anđelić.

Himzo Smajić, ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona, rekao je kako je vrlo bitna promocija poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda.

aa_picture_20151112_6774998_web

“Značaj sajma za promociju poljoprivrednih proizvoda, za razmjenu iskustava između proizvođača je veliki i zbog sajma se zahvaljujem organizatorima, a za sve sajmove koji rade na promociji poljoprivrede će Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona svakako podržati”, rekao je Smajić, koji je ove godine imao čast da otvori sajam.

Ovogodišnji sajam ima najveći broj izlagača do sada, njih oko 250.

Mirnesa Helvida iz mjesta Lašva – Dusina jedan je od izlagača na ovogodišnjem sajmu.

aa_picture_20151112_6775002_web

“Bavim se poljoprivredom i organskom proizvodnjom već godinama i svi naši proizvodi su zaista prirodni, organski proizvodi. Na sajmu izlažemo svake godine i zadovoljni smo i mi, ali i naši kupci”, rekla je Helvida.

On je kazala da je organska proizvodnja puna izazova, ali da se kroz rad uvide i greške i uspjesi.

“Kroz konstantan rad vidite i gdje griješite i gdje ste uspješni. Obogatiti se od organske proizvodnje ne može, ali se živjeti sigurno može, samo treba raditi. Zadovoljni smo jer jedem zdravo i kvalitetno i isto to prodajemo”, dodaje Helvida.

Govori kako već imaju svoje stalne mušterije koje svake godine kupuju od njih na sajmu. Dodaje da je nemoguće raditi ovaj posao i stalno izlagati jer imaju mušterije koje snadbijevaju tokom godine. Zato u Zenici izlažu samo dva puta godišnje, a neki od proizvoda koje nude su jabuke, pekmez, sirće, krompir, luk, orasi, grah, kukuruz…

aa_picture_20151112_6774995_web

Organizatori Sajma organske i poljoprivredne prozivodnje i etno-narodnog stvaralaštva “Open-S” su Udruženje organskih i poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona te Asocijacija “Mostovi prijateljstva” iz Zenice uz podršku Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona te Grada Zenice.

Sajam “Open-S” peti je po redu i održava se na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, od 12. do 15. novembra.