Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Intenzivni radovi

BH Telecom uspješno sanirao štetu nakon poplava

donja jablanica iz zraka
FOTO: Pixsell

Devedeset posto mobilne mreže vraćeno u funkciju

BH Telecom saopćio je kako je obnovljeno 90 posto baznih stanica mobilne mreže i ključnih optičkih pravaca na područjima općina Jablanica, Konjic i Fojnica, koje su bile teško pogođene nedavnim razornim poplavama.

Neprekidan rad

Odmah po povlačenju vode, tehnički timovi BH Telecoma su bez prestanka radili na sanaciji štete, s ciljem što bržeg vraćanja usluga mobilne telefonije i interneta. Zahvaljujući neprekidnom angažmanu timova iz Direkcije Mostar, kao i kolegama iz Sarajeva, Travnika i Zenice, većina stanovništva u pogođenim područjima ponovno ima pristup komunikacijskim uslugama, navode iz ove kompanije.

Dodaju da su timovi na terenu poduzeli sve potrebne mjere kako bi osigurali stabilan i neprekinut signal, uključujući hitne intervencije, zamjenu oštećene opreme i vraćanje u funkciju ključnih optičkih pravaca.

U vremenu krize, brza i pouzdana komunikacija postaje osnovni alat za koordinaciju pomoći i spašavanje života. Svjesni te odgovornosti, naš tim je neprekidno radio kako bi obezbijedio stabilan signal za korisnike na pogođenim područjima u ovako kratkom roku. Povezivanje ljudi, posebno u situacijama kada su pogođeni prirodnim katastrofama, od suštinskog je značaja. Naša posvećenost stanovništvu u ovim trenucima je snažnija nego ikad – izjavio je Amel Kovačević, generalni direktor BH Telecoma, koji je proveo dan na terenu kako bi pružio podršku timovima koji neumorno rade na obnovi mreže.

15 baznih stanica

Sanirani su optički pravci Konjic – Jablanica – Mostar i Buturović Polje – Mostar, te je obnovljeno funkcioniranje 15 baznih stanica na sljedećim lokacijama: Čelinska planina, Oteležani, RTV Gradac, Hondići, Buturović Polje, Ribići, Ćelebići, Salakovac,

Grabovica, Ostrožac, Studenčica, Glogošnica, Kozovgrad (Fojnica), Fojničke Staje, Donji Gradac.
BH Telecom nastavlja intenzivne radove na daljoj stabilizaciji mreže i potpunom vraćanju telekomunikacijske infrastrukture u prvobitno stanje.

Fokusirani smo na to da preostalih deset posto baznih stanica što prije bude vraćeno u funkciju kako bi svi korisnici ponovno imali punu pokrivenost i pristup našim uslugama – zaključio je Kovačević.