Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miljenica svakog slavlja

Begova čorba – Kraljica svake trpeze

Foto: Tropic

Kada god poželite jela na kašiku kao kod mame, spremljena sa ljubavlju za vas da biste uživali u pravom ukusu i mirisu domaće kuhinje znate gdje ćete ih pronaći.

Predanje kaže da je Begova čorba dobila ime jer se u davna vremena posluživala na begovskim dvorima.

Krasila je svaku svečanu trpezu, a govorilo se da je toliko dobra da je dostojna jednog bega. Jedan od njenih glavnih sastojaka – bamija, bila je teško dostupna i skupa namirnica, koju su samo imućniji ljudi i begovi mogli priuštiti.

Kako legenda dalje kaže čorba je posvećena velikom Gazi-Husrev begu, vladaru koji je doprinio velikom napretku i izgradnji Bosne i Hercegovine. Vladao je u prvoj polovini 16. vijeka, a ostao je upamćenom po velelepnoj džamiji, kao i pomoći franciskanskom samostanu i pravoslavnoj crkvi u Sarajevu.

Danas je Begova čorba miljenica svakog slavlja, ali često je na meniju i tokom sedmice. Bogata i mirisna, miluje nepce i grije srca svakoga ko je jede. Glavna tajna njenog savršeno izbalansiranog ukusa krije se u niskama sušene bamije od koje se pravi. Sušena bamija dodaje novu dimenziju ukusa i boje ovoj čorbici.  Da bi se postigao savršen ukus Begove čorbe, potrebno je dugo i polagano krčkati. Na to sve treba biti majstor i pronaći savršen omjer pilećeg mesa, bamije, povrća i začina.

Savršenu recepturu za ovo nacionalno blago možete da pronađete u Crvena jabuka marketima. Predano i dugo su je razvijali, neumorno testirali i na kraju ponudili u svojima marketima. Vrlo brzo je postala favorit svih i onako taze vrela prva nestaje iz lonaca.

Pored Begove čorbe, vašoj pažnji preporučujemo pikantnu mađarsku čorbu i blagu pileću ragu čorbu, kao i ukusni juneći paprikaš. Kada god poželite jela na kašiku kao kod mame, spremljena sa ljubavlju za vas da biste uživali u pravom ukusu i mirisu domaće kuhinje znate gdje ćete ih pronaći.