Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevjerovatni rezultati

Aerodromi u Sarajevu, Dubrovniku i Zagrebu najbrže rastući u posljednjem tromjesečju godine

Foto: D. Begović/Fokus.ba

Očekuje se i pad kapaciteta u Ljubljani u četvrtom tromjesečju, iako će se veći pad raspoloživih mjesta u novembru i decembru nadoknaditi rastom u oktobru

Aerodromi u Sarajevu, Dubrovniku i Zagrebu bit će najbrže rastući po broju putnika od svih na prostoru bivše Jugoslavije tokom četvrtog i posljednjeg tromjesečja godine (okotobar, novembar i decembar).

“Trojac” će dodati najveći planirani kapacitet u istom razdoblju prošle godine. Aerodrom u Sarajevu će prednjačiti s dodatnih 181.135 sjedišta. Snažan rast dolazi jer će većina prijevoznika koji rade u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održavati više letova.

Ryanair i Pegasus Airlines

Naime, Ryanair u Sarajevo donosi 53.878 dodatnih mjesta, dok će Pegasus Airlines dodati dodatnih 31.276 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Dubrovnik i Zagreb i dalje će imati koristi od poslovanja Ryanaira u četvrtom kvartalu. Dubrovnik će imati svoje prve zimske letove koje će održavati niskobudžetni prijevoznik, donoseći dodatnih 93.964 sjedišta u odnosu na prošlu godinu. U Zagrebu Ryanair povećava svoje kapacitete za 25% u četvrtom tromjesečju 2023. dodavanjem 77 504 sjedišta na tržište nakon povećanja učestalosti na brojnim linijama tokom zime i održavanja letova za nekoliko novih odredišta pokrenutih tokom ljeta, javlja Ex-Yu Aviation.

Poništivši svoje slabe rezultate tokom godine, Aerodrom u Banjoj Luci trebao bi se vratiti rastu. Ryanair je opet glavni “krivac”, jer je tokom četvrtog tromjesečja ostvario 42 dodatna leta iz Banja Luke povećanjem frekvencija na nekoliko ruta, što je rezultiralo s dodatnih 15.916 sjedala ove aviokompanije u odnosu na 2023. godinu.

Pad Beograda

S druge strane aerodrom u Beogradu će doživjeti najveći pad raspoloživog kapaciteta s više od 140.000 mjesta manje. Ovo je prvenstveno potaknuto Wizz Airom i tekućim problemima s motorima. Prevoznik će imati 111 odlaznih letova manje nego u četvrtom tromjesečju 2023. i izbrisati 139.442 sjedišta s tržišta ili oko 25% kapaciteta u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Očekuje se i pad kapaciteta u Ljubljani u četvrtom tromjesečju, iako će se veći pad raspoloživih mjesta u novembru i decembru nadoknaditi rastom u oktobru. Aerodrom bi mogao nadoknaditi pad kroz charter letove, koji nisu uključeni u planirane brojke kapaciteta.