Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neki razgovori završeni

Aerodrom u Sarajevu planira nove linije, prioritet Barcelona, Pariz, Berlin…

aerodrom sarajevo noćni letovi
FOTO: sarajevo-airport.ba

Dodao je da je Međunarodni aerodrom Sarajevo uspješno prošao reviziju TSA (Američke uprave za sigurnost prometa), s ciljem uspostavljanja direktnih letova između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, čime je dobijena odlična ocjena.

Međunarodni aerodrom u Sarajevu do sada je imao impresivnu godinu, s nekoliko novih avio kompanija koje su počele letjeti prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine, uključujući najveću eu+vropsku Ryanair.

Rekordan broj putnika

Aerodrom sada opslužuje rekordnih 27 redovnih prijevoznika i šest zračnih prijevoznika koji obavljaju chartere, povezujući grad s ukupno 36 odredišta, uz rekordan broj putnika.

Pozitivni trendovi trebali bi se nastaviti u 2025., a iz aerodroma su potvrdili da su na vidiku nove zračne linije i rute koje će podjednako poslužiti lokalnom stanovništvu, turistima, poslovnim ljudima te prijateljima i rođacima koji posjećuju.

U razgovoru za EX-YU Aviation News, izvršni direktor aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić je rekao da postoji potencijal za proširenje.

“Na temelju potražnje, definitivno postoji potencijal za proširenje naše mreže dodavanjem više destinacija, posebno u evropske gradove kao što su Barcelona, ​​Pariz, Amsterdam, Berlin, Eindhoven, i Pragu, nakon čega slijedi širenje na udaljenija mjesta. Trenutno smo u različitim fazama pregovora s raznim avio prevoznicima, neki su u ranim fazama, a drugi su napredovali. Ono što mogu podijeliti u ovom trenutku je da očekujemo uvođenje novih linija i odredišta u nadolazećoj godini”, rekao je.

Novi javni poziv

Turistička zajednica Kantona Sarajevo nedavno je objavila novi javni poziv kojim je pozvala avioprijevoznike da uvedu nove linije do glavnog grada Bosne i Hercegovine, uz uzvratne poticaje.

Sarajevski aerodrom identificirao je više od trideset strateški važnih destinacija i daje prioritet naporima da osigura letove do tih lokacija.

“Pri izradi našeg popisa strateških odredišta, uzeli smo u obzir različite faktore, uključujući opsežne analize tržišta, interes prijevoznika i potražnju putnika za određenim rutama. Raspisan je novi javni poziv za poticaje na području Kantona Sarajevo. Otvoren je do 1. oktobra, a obuhvaća trogodišnje razdoblje (2024., 2025. i 2026.). Ovaj put očekujemo veći broj avioprijevoznika koji će podnijeti zahtjeve”, objasnio je Bajić.

Osvajanje daljnjih tržišta

Direktor je istaknuo da aerodrom ima dugoročne planove osigurati letove i na dalja tržišta.

“Naš dugoročni cilj je osigurati da, kako broj putnika raste svake godine, također podignemo kvalitetu naših usluga i prihvatimo veće avione, čime otvaramo mogućnosti za dugolinijske letove do dalekih odredišta. Cilj nam je olakšati slijetanje i polijetanje za avione kategorije E, uz podršku “Aeronautičke studije” koja istražuje mogućnosti produženja uzletno-sletne staze i nadogradnje kategorije ILS (Instrument Landing System)”, rekao je Bajić.

Dodao je da je Međunarodni aerodrom Sarajevo uspješno prošao reviziju TSA (Američke uprave za sigurnost prometa), s ciljem uspostavljanja direktnih letova između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, čime je dobijena odlična ocjena.