Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juventusov kamp u Sarajevu: Cilj je pronaći nove džeke i pjaniće

juventusov-kamp3

U Sarajevu je počeo sa radom Juventusov kamp za mlade fudbalere. Ovaj kamp prvi put se održava u Sarajevu i BiH, a okuplja djecu od šest do 16 godina pod nadzorom trojice Juventusovih trenera i nekoliko trenera iz BiH.

Ekipa Anadolu Agency prisustvovala je jednom od treninga u kampu i razgovarala sa rukovodiocima i učesnicima koji se zajedno nadaju da će jednog dana u Sarajevu biti otvorena i škola fudbala Juventusa po uzoru na one koje danas postoje u mnogim zemljama svijeta. A, da bi tako zaista trebalo biti potvrdio je u razgovoru za AA i Samer Gheith, direktor Birr Group kompanije, koja je potpisala ugovor i postala vlasnik licence Juventusa za prostor Bosne i Hercegovine i Turske.

juventusov-kamp

“Škola fudbala Juventus postoji u 35 zemalja u svijetu u kojima su treneri iz Juventusa. Tako se pruža prilika talentovanoj djeci da na velika vrata uđu u svijet nogometa jer dosta djece nema priliku, kao što je slučaj u BiH, da idu vani da se profesionalno bave fudbalom. Akademija Juventusa predstavlja vrata i priliku za tu djecu da imamo nove džeke, pjaniće”, rekao je Gheith.

Istakao je da je kao neki vid uvoda u Juventusovu akademiju fudbala u Sarajevu ove sedmice otvoren i Juventusov kamp za mlade fudbalere.

“Na kampu u Sarajevu koji je počeo 17. avgusta učestvuje 90 djece. Većina su iz Bosne i Hercegovine, regiona, a imamo i djecu iz Amerike, Kanade, Turske i arapskih zemalja. Kamp traje do 22. avgusta”, kazao je Gheith.

juventusov-kamp1

Dijete u fokusu programa –

Naglasio je da će u okviru akademije fudbala u Sarajevu treninzi za mlade fudbalere biti održavani svaki dan u sedmici, dok će treneri biti iz Juventusa uz asistenciju mladih trenera iz BiH.

Italijanski trener Eduard Lomas Pena kazao je da je misija Juventusove akademije da bude najbolja škola fudbala u svijetu.

“Misija naše škole, naše akademije je da budemo najbolji i najveći u cijelom svijetu. Primarni cilj je djeci i njihovim roditeljima omogućiti da postanu dio sistema Juventusa. Ono što je bitno napomenuti je da smo u BiH donijeli, ne samo ovaj projekat škole nego smo razgovarali i o drugim projektima koje ćemo realizovati u bliskoj budućnosti”, rekao je ovaj mladi trener.

Polaznici Juventusove škole fudbala rade prema istom planu i programu kao i na treninzima u Italiji.

juventusov-kamp2

“Djeca rade po istom programu kao što radimo i u Torinu u Italiji. Ono što je bitno je da svaki dan rada u kampu razvijamo tehničke elemente koje izvodimo po metodologiji našeg kluba. Najvažnije je da je u programu akademije dijete u fokusu”, kazao je trener Pena.

On kaže kako su ovakve škole dobre i za reprezentaciju BiH te da bi bili ponosni kad bi neki od igrača sa njihove akademije jednog dana postao član reprezentacije BiH.

– Učesnici kampa prezadovoljni –

Faris Ajdinović (15) iz Sarajeva, učesnik ovogodišnjeg Juventusovog kampa za mlade fudbalere u Sarajevu, kazao je da bi volio da jednog dana zaigra za popularni Juve ili za neki drugi veliki evropski klub.

juventusov-kamp4

“Ovdje mi je super. Zadovljstvo mi je što sam se prijavio na kamp Juventusa. Stvarno je prelijepo. Volio bih zaigrati jednog dana u Italiji. To mi je oduvijek bila želja, zaigrati za Juventus ili za neki veliki klub”, rekao je ovaj mladi fudbaler.

Treninzi se održavaju dva puta dnevno u periodu od šest dana na stadionu na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).