Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči posjete Grabar-Kitarović: Bez miješanja u konkretna unutarnja politička pitanja BiH

kolinda_anadolija_1

Uoči trodnevnog posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini, koji započinje sutra sastancima u Sarajevu, iz Ureda predsjednice neslužbeno je poručeno kako je cilj predsjednice prenijeti poruke prijateljstva te poduprijeti BiH na njenom euroatlantskom putu, bez miješanja u konkretna unutarnja politička pitanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović po drugi put službeno posjećuje susjednu BiH, nakon marta 2015. i prve posjete na početku njenog predsjedničkog mandata.

Grabar-Kitarović će posjetiti Sarajevo, Srednju Bosnu i Bosansku Posavinu (Derventu i Orašje), a u planu je i posjeta Tuzli te Vitezu i Žepču.

Hrvatska predsjednica će sutra u Sarajevu biti dočekana uz najviše državničke počasti, potom će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a planiran je i razgovor izaslanstava dvije države, nakon čega će biti upriličeno obraćanje medijima. Grabar-Kitarović će posjetiti Parlamentarnu skupštinu BiH i održati sastanak sa kolegijima oba doma te sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Iz Ureda predsjednice Hrvatske neslužbeno doznajemo kako je najavljen i suret sa kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, kao i sa udruženjem Majke Srebenice.

Drugi dan posjeta, četvrtak, bit će posvećen obilasku Srednje Bosne, samostanu Guča Gora, tvornici u Novoj Bili, gdje je i Hrvatska bolnica fra. Mato Nikolić. Posjetit će i Vitez gdje će se susresti sa predstavnicima tamošnje lokalne samouprave, potom u Žepču Katolički centar “Ivan Bosco” te Usoru.

U petak, Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja službeni posjet u Tuzli, gdje će posjetiti Franjevački samostav “Sv. Petra i Pavla” i sastati se sa koordinacijom hrvatskih udruga iz Srednje Bosne.

Iz ureda Kolinde Grabar-Kitarović neslužbeno doznajemo kako će predsjednica Hrvatske tokom posjeta prenijeti poruku prijateljstva BiH kao susjednoj državi s kojom Hrvatska dijeli veliki dio svoje državne granice, ali i poruku kako je ustavna obaveza predsjednice Hrvatske štititi Hrvate u BiH.

Podsjeća se također kako se Grabar-Kitarović za BiH zalagala u brojnim razgovorima sa stranim državnicima. Iz njenog ureda tvrde kako hrvatska predsjednica želi potaknuti interes za ovaj prostor i uspjeh sva tri naroda.

Hrvatska predsjednica, kako doznajemo iz njenog ureda, želi podržati europski put BiH, ojačati gospodarsku suradnju te očuvati duh i slovo Dejtonskog sporazuma, ali i da tijekom posjete ne namjerava ulaziti u pojedina zakonodavna rješenja, te kako smatra da su ključne reforme na političkim predstavnicima u BiH.

Rasprava o Izbornom zakonu u BiH je jedno od ključnih pitanja uoči jesenskih izbora, a predsjednica Hrvatske namjerava potaknuti dijalog, posebno između čelnika Hrvata i Bošnjaka, kako bi se postigao dogovor o Izbornom zakonu, poručuju iz njenog ureda. Pritom, hrvatska predsjednica ne ulazi u konkretne elemente rješenja ovog pitanja, jer cilj joj je, neslužbeno doznajemo, zalaganje za političku emancipaciju BiH te da se čelnici triju naroda u potpunosti posvete provedbi reformi za ulazak u EU, jer BiH u tom procesu priključenja zaostaje u odnosu na susjede.

Hrvatska predsjednica će također pružiti potporu BiH na putu prema EU i aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u.

Grabar-Kitarović će važan dio posjete BiH posvetiti franjevačkim samostanima te će posjetiti četiri franjevačka samostana i jedan kulturni centar salezijanaca.

Iz Ureda predsjednice neslužbeno se doznaje kako je jedan od ciljeva njenog posjeta BiH potaknuti neselektivnu provedbu svih presuda Ustavnog suda BiH, kao i presudu Europskog suda za ljudska prava.

Kad je riječ o opasnostima od terorizma, kako neslužbeno doznajemo u uredu hrvatske predsjednice, Hrvatska je od ove pošasti jednako ugrožena kao i BiH.

Grabar-Kitarović će u narednom periodu nastojati potaknuti nastavak trilateralne suradnje Hrvatska – BiH – Turska, preko ministara vanjskih poslova, do trilaterale na najvišoj razini, na što je pristao i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, tijekom nedavnog sastanka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i hrvatske predsjednice.