Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Gudelj nije usamljen

pero gudelj krcevine
Foto: Oslobođenje

Udruženje poslodavaca FBiH ukazalo je na izuzetne napore i stres kojima su poslodavci svakodnevno izloženi i istaklo da slučaj vlasnika trgovačkog lanca FIS iz Viteza Pere Gudelja koji je, prema prvim rezultatima istrage, pokušao da izvrši samoubistvo, nije usamljen i izolovan.

“Samo onaj ko godinama radeći 10-15 časova, bez nedjelje i praznika, i iz mjeseca u mjesec uspijeva da isplati stotine ili hiljade plata svojim radnicima, uprkos stalnim birokratskim opstrukcijama, može razumjeti o čemu govorimo”, navodi se u saopštenju Udruženja poslodavaca.

U Udruženju podsjećaju i na uslove na tržištu na kojem su prisutni bezakonje i nelojalna konkurencija, te vrlo često ne baš prijateljsko okruženje.

“Nažalost, slučaj Gudelja nije usamljen i izolovan. Svi treba da se sjetimo desetina napada na život i zdravlje istaknutih privrednika i napada na članove njihovih porodica, te slučajeve samoubistava koji su se desili posljednjih godina”, navodi se u saopštenju.

Udruženje poslodavaca smatra da je o napadima na njihovu imovinu, ucjenama i prijetnjama izlišno i govoriti, te da je reagovanje državnih organa potpuno neadekvatno, a javno mnjenje ne osuđuje u dovoljnoj mjeri takva dešavanja.

“Sve koji poštene poslodavce smatraju tajkunima i izrabljivačima radnika, želimo da podsjetimo da bez angažmana poslodavaca ne bi bilo sporta, kulture, nauke i društvenog razvoja. O humanitarnim akcijama i stipendiranju mladih ne želimo ni govoriti. To je naša obaveza i privilegija da možemo pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna”, navode u Udruženju.

Udruženje poslodavaca se nada da će Gudelj uz nesebične napore ljekarskog tima, dobiti još jednu bitku i vratiti se zdrav porodici, prijateljima i radnim kolegama.

“NJegov život, koji nije bio ništa drugo do stalna borba, uvjerava nas da će imati snage da se izbori i sa ovom, možda najtežom bitkom u njegovom životu”, dodaje se u saopštenju Udruženja koje izražava duboko žaljenje i zabrinutost za život i zdravlje Gudelja, a porodici i njegovim radnim kolegama šalje izraze utjehe i podrške.

Vlasnik trgovačkog lanca FIS iz Viteza Pero Gudelj /60/ koji je, prema prvim rezultatima istrage, pokušao da izvrši samoubistvo, životno je ugrožen i njegovo zdravstveno stanje i dalje je teško, rekla je Srni portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Muamera Šehić.