Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Islamska država objavila mapu zemalja koje planira zauzeti do 2020.

7-indisputable-truths-isil-terrorism

Teroristi Islamske države objavili su mapu zemalja koje planiraju da zauzmu do 2020. godine. Ukoliko se njihovi planovi ostvare, islamisti će postati vladari “pola svijeta”, upravljaće Kinom, sjevernim delovima Afrike i velikim dijelom Evrope.

Praktično, kalifat će se prostirati od Španije na zapadu do Kine na istoku. Islamisti planiraju da vladaju i dijelovima Evrope među kojima je i Srbija.

Za razliku od ranijih planova islamista, koji su već objavljivali mape sa teritorijama koje planiraju da osvoje, sada na karti svijeta koja je krojena po njihovoj mjeri stoji i Kina.

isis

Analitičari sumnjaju da će ISIS uspjeti da ostvari ove ciljeve, ali istovremeno ističu da nije istina da je ta teroristička organizacija izuzetno opasna.

Izvještač BBC-a sa Bliskog istoka, Andrew Hosken, koji je ujedno i autor knjige “Carstvo straha: Unutrašnjost Islamske države”, rekao je da je sve to dio velikog plana islamista koji ima sedam koraka i datira od prije čak dvije decenije.

– Sve je počelo kada je Amerika bila napadnuta i potom objavila rat ekstremistima nakon terorističkih napada na New York i Washington, a nastavilo se sa svrgavanjem arapskih lidera u zemljama Afrike – rekao je Hosken.

Analitičari navode da je poznato da ekstremisti ne biraju način da eliminišu svoje neprijatelje i podsjećaju na brutalne egzekucije zarobljenika, ali i samih pripadnika ISIS-a ukoliko su proglašeni krivima za neki zločin.

Ono što može da predstavlja dodatnu opasnost jeste i to da islamisti, ukoliko se dokopaju biološkog i hemijskog oružja, neće prezati da ga i upotrijebe.