Kako se riješiti novogodišnjeg mamurluka
Neutoljiva žeđ, glavobolja, opšta slabost – neizostavni su pratioci jakog mamurluka.
Kada vam je sasvim loše, najbolje je da se obratite ljekaru, dok se blaža nelagoda može neutralisati i u domaćim uslovima.
Iz želuca u krv dospijeva manja količina popijenog alkohola, a najveći dio upijaju zidovi dvanaestopalačnog crijeva, koji su prošarani velikim brojem krvnih sudova. Istovremeno, molekuli etanola (osnovnog sastojka svakog alkoholnog napitka) preko krvi stižu do vratne vene, koja vodi do jetre. Tu se razlaže određena količina molekula, dok ostali nastavljaju da kruže po krvotoku, sve dok ponovo ne dođu do jetre. Proces se tako ponavlja: jetra razlaže novu količinu molekula.
Alkohol tako putuje našim krvotokom sve dok njegova koncentracija ne padne do prirodnog nivoa.
Jetra prerađuje oko 90 posto popijenog alkohola, ostalo izlučuju bubrezi kroz urin, pluća tokom disanja i koža preko znoja. Jetra za razlaganje etanola luči tri fermenta. Uz pomoć prva dva etanol oksidira i pretvara se u acetaldehid, koji se zatim uz pomoć trećeg fermenta pretvara u sirćetnu kiselinu. Ona se dalje razlaže na vodu i ugljen-dioksid, uz oslobađanje energije.
Od svih produkata razlaganja acetaldehid je najtoksičniji i što brže napusti organizam, to će se prije poboljšati čovjekovo stanje, a organi će pretrpjeti manje štete.
Kako pomoći jetri
U vezivanju acetaldehida može da pomogne i običan aktivni ugalj, koji se može popiti i uoči praznovanja — to će znatno olakšati jutarnje stanje. Dobro će doći i ovsena kaša ili pirinač.
Glavni napad etanola na sebe prima jetra, dobro će joj doći ako je rasteretite. Dovoljno je češće piti vodu kako bi alkohol napuštao organizam zajedno s urinom. Topli tuš ubrzava izbacivanje alkohola znojenjem, kao i trčanje ili aktivno vježbanje, pod uslovom, naravno, da ste u stanju da natjerate sebe da to radite. Za one koji imaju probleme s kardio-vaskularnim sistemom ova vrsta liječenja mamurluka se ne preporučuje.
Odlični su protiv mamurluka i citrusi, recimo narandža ili grejpfrut.
Razume se, ne treba piti na prazan želudac, pošto alkohol iz sistema za varenje dospijeva pravo u krv veoma brzo. Hrana ovaj proces usporava tri do četiri puta. Ipak, treba imati u vidu da jetra aktivno radi, pokušavajući da razloži i izbaci etanol s acetaldehidom. Ne treba je preopterećivati velikom količinom hrane, a posebno ne masne. Apetit je najbolje utoliti laganim supama, kašama, bijelom ribom, pireom od povrća i drugom lako svarljivom hranom. Pošto alkohol narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma u organizmu, treba navaliti na namirnice kao što su banane ili krompir.
Klin se klinom izbija
„Možda je čudno što ovo govori ljekar, ali s mamurlukom se najlakše izlazi na kraj uz pomoć — alkohola. Deset do 12 sati posle pijančenja može se popiti 50 do 70 grama žestokog alkoholnog pića, ukoliko ste pili žestinu, ili ekvivalentna doza nekog drugog pića. Ipak, ovaj savjet ne treba redovno primjenjivati, posebno ne treba da mu pribjegavaju alkoholičari — jutarnja čašica kod njih će po pravilu dovesti do novog pijanstva“, kaže Aleksej Bujeverov, profesor Prvog moskovskog državnog medicinskog univerziteta „I. M. Sečenov“.
Ukoliko opšta slabost i glavobolja ne prođu čak ni poslije doručka, tuša i drugih pomoćnih sredstava, treba pokušati s lijekovima. Može se popiti aspirin, pri čemu onaj u šumećim tabletama djeluje brže.