Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH: Optužnica za ratne zločine na području Sanskog Mosta i Ključa

BiH

tuziteljstvo bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miće Praštala zvanog “Kudra“ (rođen 1945. godine u Sanskom Mostu), ranije osuđivanog državljanina BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navedeni optuženi se tereti da je u periodu od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada Vojske Republike Srpske, Teritorijalne odbrane i pripadnika milicije usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području opština Sanski Most i Ključ, u svojstvu komandanta šestog bataljona 6. Sanske brigade VRS, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, navode iz Tužilaštva BiH.

Naglašava se da su u okviru napada granatirani civilni objekti, stanovništvo istjerano iz svojih domova koji su zapaljeni i pljačkani, a istjerano civilno stanovništvo odvođeno na mjesta gdje su sakupljani i razdvajani, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu i Ključu, gdje su zatočeni muškarci bili izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a veliki broj zatočenika transportovan u logor “Manjača” na Manjači.

Optuženi Praštalo se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen progonom civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, na način da je naredio, izvršio, te znao, a nije spriječio niti kaznio, ubistva, te teška oduzimanja slobode civilima sa područja sela Hrustovo u opštini Sanski Most i Sanica u opštini Ključ.

U napadima na navedena sela počinjeno je ubistvo šest osoba, te protivpravno zatvaranje većeg broja žrtava, a napadi su rezultirali progonom cjelokupnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa navedenog područja. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navode iz Tužilaštva.